August 31, 2016

Donut Gebus


Dah bertahun akak tak post resipi pasal donut. Buatnya pun sebenarnya dah jarang2. Cuma lately selalu tengok orang tayang donut yang amatlah menggebu2 membuatkan akak pun terpengaruh sama. Yang ni kiranya resipi kedua untuk 2 minggu ni.. Tapi yang pertama hari tu lebih sedap cuma kurang gebu berbanding yang ini. Tak kisah lah kan..

Disebabkan Fawwaz tak bagi mak dia ni duk lepak depan TV dan suruh duduk di dapur je, maka mak tujukan donut gebu ni untuk dia la.. Ha kan.. tak lalu nak makan. Dua biji je dah surrender. Hari tu sepinggan tu dia sapu habis sorang2. Mungkin dah jemu kot.. Asal suka je, mak duk ulang2 buat yang tu jer.. Lupa pulak, hari tu pun baru je pulun dunkin donut kat RnR..

Meh tengok resipinya.. Macam biasa, source MAHN.


DONUT GEBU

Bahan2:

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis kering
2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
Secubit garam
2 sudu besar majerin
1 biji telur (akak guna A)
100 ml air (akan dtg nak kurangkan kpd 80ml kalau guna BM)

Cara2:

1) Masukkan kesemua bahan dalam bread maker (BM).
2) Pilih menu "dough", tekan "start" dan biarkan dia bekerja sampai selesai.
3) Keluarkan doh dan bentukkan bulat2 sampai habis. Susun dengan berjarak lebih sikit. Adunan ni agak lembik, boleh gunakan sedikit tepung semasa membentukannya.
4) Biarkan kembang, kemudian tekan di tengahnya dengan jari untuk membuat lubang.
5) Biarkan sebentar lagi dalam 5-10 minit, baru goreng dengan api kecil. Angkat bila dah berwarna keemasan.
6) Untuk dibuat frozen, cukup sekadar mematikan yis dengan menggoreng kedua2 belah seketika sahaja.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...