April 28, 2016

Paratha Puff Sayur

Kejadian petang kelmarin...


Kalau abe ada di rumah, memang tiap petang kena buat sesuatu untuk minum petang. Apa tidaknya, nasi yang di pinggan waktu makan tengahari belum pun selesai, dah tanya petang nak minum (makan) apa.. hahaha! Memang dah berjaya di 'spoilt'kan perut suami ku tu..

Duk fikir apa nak buat dengan paratha segera jenama Kawan tu, tetiba idea keluar. Memang pernah nampak kat FB satu post pasal paratha ala2 puff pastri ni tapi puas kucari takda pulak untuk ditiru! Last2 guna resipi sendiri.. Sodap la jugak.. sonang pun yo.. cepat je buatnya.

Beginilah caranya..



PUFF SAYUR

Bahan2:

Paratha segera jenama KAWAN
Kuning telur sebagai sapuan

INTI

1 cawan sayur campur (mix vege)
1/4 biji bawang holland - hiris
2 keping sosej - rebus dan potong kecil2
Ajishio pepper
Sedikit majerin untuk menumis
Keju mozarella

Cara buat inti:

Panaskan 1 sudu majerin dan tumis bawang sehingga layu
Masukkan sayur campur dan sosej. Gaul rata
Renjis2kan ajishio sedikit, gaul dan matikan api.
p/s: tak perlu letak garam pun..

Cara menyiapkan puff:

Sila rujuk pada gambar ya sayang...
Paratha dipotong 4 atau 3 jika nak lebih besar.
Letak inti di tengah2
Kemudian dilipat dua dan tekan dengan garpu.
Sapu atasnya dengan kuning telur
Bakar dengan suhu 190C selama 20 minit atau sehingga masak keperangan



Hat bawah ni saja nak enter prem.. projek semalam .. hihi


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...