Sebenarnya ini projek terbengkalai. Asalnya adik order koci ni untuk kenduri tapi terpaksa cancelled sebab tiba2 akak tak dapat buatkan pada hari yang diminta. Padahal dah beli bahan2 kecuali daun pisang. Dah beberapa minggu, keledek yang banyak sedikit demi sedikit dikurangkan.. jadi inti karipap dan ini buat koci.. Tinggal sebiji je lagi, tengoklah nak buat apa nanti. Jangan dia layu dulu sudahlah...
Bahan2:
Keledek - direbus empuk
Tepung pulut
Sedikit air
Inti kelapa - lihat di bawah
Daun pisang
Minyak masak
Cara2:
Lenyek keledek yang telah direbus.
Campur dengan tepung pulut (anggaran 1.5 - 2 kg keledek + 1 kg tepung)
Uli hingga sebati. Tambah air sedikit2 sehingga menjadi doh yang cantik dan boleh dibentuk.
Sediakan daun pisang seperti dalam gambar untuk membentuk kon atau boleh juga dibentuk cara lain.
Ambil dalam 15g doh dan tambah inti. Bulatkan.
Letak dalam mangkuk berisi minyak, golek2kan baru dibungkus.
Kukus dengan api sederhana dalam 30 minit atau sehingga masak dan daun layu.
Koci keledek tahan dalam suhu bilik selama sehari semalam bergantung kepada cuaca dan cara penyediaannya.
INTI
Kelapa parut - sebaiknya yang muda dan ambil yang putih sahaja
Gula merah
Sedikit gula pasir
Daun pandan
Sedikit air
Cara2:
Campurkan kesemua bahan.
Biarkan seketika dalam 1 jam (supaya lebih sebati rasanya), baru dimasak atas api sehingga airnya kering dan inti masak elok.
Daun kena potong macam ni |
Letak inti dan bulat2kan dan golek2kan dengan minyak masak |
Bentuk kon ni standard yang orang2 kampung akak buat bila kenduri |
Maaflah.. resipi ni tak lengkap sebab akak main agak2 je semua.. Sebenarnya tak kisah pun banyak mana tepung atau keledek. Yang penting masa menguli tu adunan tak lembik.. asal jadi doh saja..
No comments:
Post a Comment