February 26, 2016

Sambal Bilis Tempoyak

Pada suatu hari... akak rasa mengidam sangat nak makan sambal bilis tempoyak tu. Agaknya sebab ternampak kat satu post FB.. Mujur ada tempoyak kejung a.k.a beku kat freezer tu.. Maka, for the first time ever akak buat dan makan sambal ni.. hehehe. Tapi makannya sikit jer, sampai la ni ada lagi kat dalam fridge tu. Dapat rasa sekali dah cukup.. Sebab sejak tu akak pun tak ingat berapa kali akak enjoy nasi putih kat atas meja makan.. Kalau ada pun, mungkin tak sesuai untuk dimakan bersama sambal tempoyak tu...


Walau apa2 pun, memang sedap la.. Akak tepek jugalah resipi kat sini kot2 nanti nak buat lagi..


SAMBAL BILIS TEMPOYAK

Bahan2:

Segenggam ikan bilis
2 ulas bawang merah
Cili padi secukupnya (ikut citarasa)
2 batang serai - titik
1/2 inci kunyit hidup
2 sudu tempoyak
1 helai daun kunyit - saya tak letak sebab takda
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara2:

Tumbuk bawang merah, kunyit dan cili padi.
Panaskan minyak dan goreng seketika bilis sehingga layu (tidak garing sangat).
Masukkan bahan tumbuk dan tumis seketika.
Masukkan tempoyak, serai dan sedikit air.
Perasakan dengan garam dan gula,
Kalau ada daun kunyit, masukkan sebelum matikan api.




No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...