Pages

October 3, 2015

Roti Ban Manis


Milk sweet bun... tajuk asalnya.

Resipi asal dikongsi oleh kakak dalam kuantiti yang banyak. Disebabkan rakyat rumah ni cuma 2-3 orang yang cukup sekali dua je makan benda yang sama,  Itu pun tak habis. Ini akak tulis untuk rujukan masa depan. Akak uli guna bread maker untuk dough dan biarkan di situ sehingga signal mati.. beep beep. Biasanya untuk proses perap, ambil masa 1 jam. Tapi akak kadang tu malas nak tunggu lama2, dalam 30-40 minit dah keluarkan dari breadmaker. Lepas tu tak kreatif lak nak bentuk2, dan letak topping atau filling macam2.. Selalunya akak buat bentuk bun je lahh.. pastu tabur gula dan letak butter sikit.. hehe. Dapat makan panas2 dari oven, memang syiok laaa.



MILK SWEET BUN

Bahan2:

250g tepung roti
11g yis segera (1 peket)
2 g garam
1/4 sk 'bread improver'
10g 'bread softener'
27g mentega
1 biji telur
87g air sejuk (guna air dari peti)
13g susu tepung
32g gula halus
25g susu pekat manis (creamer manis)
Potassium sorbate (tak letak)

Cara2:

Masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Setkan untuk dough, START dan biarkan proses menguli dan memerap selesai. (Kadang masa tak cukup akak shortcut, tak sempat habis dah keluarkan dalam 30 minit)
Timbang doh 30-50g. Rehatkan
Bentukkan ikut citarasa.
Proofing (perap) doh selama 15-20 minit.
Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 170C (oven saya)




No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...