Pages

August 12, 2015

Stim Ikan Siakap




Huwaaa... memang stress betul bila dah post entry elok2, tetiba buka gadget lain dan terbuka hat draft version.. terus suka2 je auto saved.. terus suka2 je hilang yg original tu.. Mujo ada kukis sedap depan mata.. jadi pengubat duka.

Kisah ikan stim tengahari tadi... Dah tak ingat apa yang akak tulis yo. Jadi memandangkan akak takdo kojo musim2 ni, jadinya naklah jugak tinggal foot print kat sini. Sebelum dia kembali bersawang. Resipi ikan siakap stim yang sebenarnya akak tak pernahla nak stick pada satu resipi. Kadang putih, merah, perang.. Haa.. yang ini hitam plop. Ikut suka hati den kekdahnya..

Sebagai memenuhi permintaan en abe, menjadi lauk tengahari tadi..



IKAN SIAKAP MASAK STIM

Bahan2:

1 ekor siakap (anggaran 2 orang makan)
3 ulas bawang putih - mayang
2 inci halia - mayang
1 batang cili - hiris halus
2 batang cili padi - belah dua
2 sudu besar sos tiram
Kicap manis secukupnya
Sedikit sos ikan
2 sudu jus limau/lemon
Daun sup/bawang

Cara2:

Bersihkan ikan, kelar2 sikit dan lumur dengan sedikit garam. Letak dalam bekas/pinggan
Tabur dengan bahan hiris diatasnya
Satukan semua bahan sos (masukkan sedikit air jika perlu) dan tuang ke atas ikan.
Didihkan kukusan dan kukus ikan selama 10 minit.
Angkat dan tabur dengan daun sup/bawang.

******************************************

Sayur sampingan - peria goreng bersama telur

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...