August 12, 2015
Biskut Mazola Kacang Hijau
Nama lainnya GREEN PEAS COOKIES.
Memang sedap kukis ni.. walaupun akak tertinggal keretapi ETS dr Padang Besaq. Masa adik beradik cerita kat WA akak baca dengar blur.. sampailah akak termakan kat rumah mak pada hari raya ke 4. Barulah terfikir "oohhh... inilah biskut hijo tu kott..".
Dari haritu dah cari bahan. Tapi sempatnya baru semalam di kedinginan petang yang mendung. Ada sikit part tak pass sebab akak baca tak pakai spek. Mata dah rabun, tapi jenuhla nak pakai spek sepanjang masa.. huuu. Jadinya akak bakarle sampai lebih 15 minit pada suhu 140C, padahal tulisnya 160C.. Belum kira topping telur kuning yg terlebih sapu.. tak cantek la sket ghope semekutnya yong..
Jom check resipi... TQ sisters yg share kat hakak resipi ni deh..
MAZOLA KACANG HIJAU
Sumber : Resipi Iza Akma SSK.
Menghasilkan 60-64 biji
Bahan2:
120g tepung kacang peas
180g tepung gandum
20g santan serbuk
100g gula aising
1/8 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
120g minyak mazola
Hiasan
1 kuning telur + sedikit susu cair + sedikit minyak mazola
Cara2:
1. Sangan sebentar tepung kacang kemudian biarkan sejuk
2. Masuk semua bahan ke dalam bekas, tuang minyak mazola dan uli sehingga membentuk adunan
3. Biarkan selama 10 minit
4. Sukat 1 sudu teh penuh adunan, kemudian dibentuk bulat. Sapu kuning telur di atasnya.
5. Bakar dengan suhu 160C selama 20 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment