June 3, 2015

Sambil Mengoreng...

Reng reng pisang goreng... pisang masak layu..

Aduhhh... mcm tak betoi ja akak malam ni. Yang benarnya akak paksa diri bekerja overtime malam ni dengan menggoreng kentang yang sudah disagat2 dan direndam dalam air kapur. Untuk menjadikan ia lebih rangup... haaaa! Itulah rahsianya.

Akak pening nak memenuhi permintaan ramai. Dalam keadaan sekarang. Cuti sekolah. Cuma tinggal berdua je dengan anak di rumah sebab abinya bercuti2 dulu. Sebenarnya itu peluang untuk all out dengan projek sendiri. Tapi susah pula nak keluar topup barang2 yang dah out of stock. Sebab si hero takmau ikut. Tak bolehlah tinggal sendiri sebab dia baru nak masuk 8 thn dan rumah ni pula agak isolated, jiran2 nampak dekat tapi jauh.

Tetamu pun datang dan pergi sebab musim daftar dan kenduri. Jadi takkan nak layan jugak sambal goreng tu kan.. ahahaha. Memang tamak kelihatannya jika begitu. Tapi sebenarnya sempat juga curi masa berprojek masa tetamu keluar tu. Cekap kenalah ada.. Sempat je sambil masak lauk2 simple. Alhamdulillah... seronoklah Fawwaz bila ada kesayangannya datang walau sekejap dan tak puas. Mak pun bolehlah sikit2 berborak di meja makan walau sekejap. Kalau idak, mak pun sama autis, cakap sesorang.. huwaaaa. Sepinya hidup ini..

Menjelang 6 Jun, akak kena siapkan beberapa order. Ada yang terpaksa, ada juga yang rela. Moga2 mulai esok akak dapat masa yang berkualiti untuk siapkan semuanya sebelum kenduri 6hb dan juga giliran akak dan Fawwaz bercuti dengan abinya pada minggu kedua. Untuk K.Lina dan Kak Yah yg teringinkan kek carrot walnut.. Tadi pula akak tak berjaya menghalang kak ipar dari menerjah sambal goreng. hahaha!!! Nak 20 bekas, dapat 5 sahaja.. Itupun akak amik bahagian Kak Jay yang jual di gerai tepi jalan.. Kedai runcit Taman sebelah juga tak dapat bahagian. Yang online lagi.. Alhamdulillah. Cuma akak ni takmau terlalu didesak. Sebab prinsip akak light n easy.. Jangan bagi deadline, tapi katakan bila2 akak dapat buat. Pasti terus akak tulis dan siapkan ikut giliran. Selalunya akan dapat cepat tanpa stress.

Tadi dapat pujuk Fawwaz keluar dengan umpan pizza pun akak tak mampu dapat semua barang. Terutamanya minyak masak. Pasaraya tu kehabisan minyak Saji botol besar 5kg. Yang ada jenama lain yang akak takkan beli. Sambal akak ni cuma guna minya keluaran FGV atau Sime Darby je sebab tu je yang akak yakin dan suka. Dua tu je jawaban bila ditanya. Tadi terpaksa cover dengan minyak lain yang akak beli cuma sepeket untuk cover kerja menggoreng kentang hari ni. Memang kena hunting lagi la esok... tapi camna ya..?

Takpalah... akak dah ngantuk nak tido dulu.. Esok biarlah menjelma dengan Allah mudah2han permudahkan urusan kita.. Selamat Malam.. Gud Nite. Assalamualaikum.... :)


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...