October 8, 2014

Kisah Hari Raya Aidil Adha

Sebenarnya akak dah biasa beraya haji di perantauan. Terutama sejak berumahtangga dan ada anak. Selalunya raya kat jalan.. Seingat akak, raya haji yg betul2 sambut di kampung adalah sekali. Itu pun akak dengan Fawwaz yg masa tu baru berumur setahun lebih, dua2 kena chicken pox.. Masa tu kami tinggal di Singapore dan tengah balik cuti.

Tahun lepas, pertama kali menetap di Kedah, en abe pulak dapat panggilan haji. Maka, akak dan Fawwaz berlepas balik kampung masa orang tengah solat raya. Indahnya beraya di kampung sendiri sebab ada lagi mak dan orang2 terdekat yang dikasihi.

Tahun ni akak beraya dalam sikit kekalutan. Tenaga hilang sebab berbaking yg sebiji dua tu.. Tapi sebenarnya bukan tu je kerja orang perempuan ni. A to Z kena buat. Kalau boleh tengok, bersimpang siur otak ni bergerak. Kejap pukul telur, sat bakar kek, pastu cuci macam2 dalam sink.. sat nak menyapu rumah.. sidai kain, pastu anak 'hungry' nak makan, nak ke toilet (belum pandai berdikari).. urus makan minum suami... ayam pulak mari, nak kena basuh.. Oh no! ada benda jatuh bertabur atas lantai lak...hah! macam2 dalam satu masa kan.. Orang perempuan je faham.. hihi! Yang penting, ikhlaskan semua... Jangan duk stress.. Tapi sebenornya akak stress jugak.. kadang sampai lupa senyum. Habis camna nak jadi peladang jaya ni.. eh! peladang kaa...?

Alhamdulillah... hari itu sudah berlalu. Kekalutan tu dah tak timbul. Sikit kalut masa depa duk serang ramai2 masa cheq tengah deko kek hitam putih. Bukan tak ready atau tak tau... tapi mind set yg tgh mamai tu duk pikiaq 5-6 orang ja nak mai. Sekali... nahhhh! Hahaha... Tapi makcik sangat gumbira dengan kedatangan mereka ni sebenarnya. Tak susah pun nak layan.. Depa senang ja, layan diri kat rumah makcik. Kira hilang lesap le kek sebiji tanpa sempat snap gambaq... hahaha! Hangpa memang sempoi... Macam tu lain kali makcik senang nak urus.. Jangan serik nak mai nah.. Tapi makcik mmg tau, angpa memang suka kat umah makcik kennn...  Mana buleh tak singgah.. hihi!

Nasi impit kuah lodeh ni je yang sempat posing depan kamera.. Sempat juga buat rendang ayam dan serunding ayam. Takde daging sebab malas nak buat. Ketupat pulut pun dah tayang sebelum ni. Untuk pertama kali Fawwaz makan banyak. Dia kata sedappp bila makan nasi impit dengan rendang ayam. Habis satu stick tu.. Nasi impit tu akak buat sendiri, bukan beli punya.. Jadi, lembut je kejadiannya. Masuk raya kedua, kiterang dah tak lalu nak makan ni. Maka, kenalah keluar cari pizza ye...




Pose sebelum balik..






No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...