June 20, 2014

Breakfast with Pulut Durian

Pagi Jumaat yang penuh barokah.. Syukur ya Allah.. Kau kurniakan pada hamba Mu ini ketenteraman di sini.. Memandang kehijauan alam sekeliling.. bukit bukau menghijau di hujung sana... tasik yang lesu dek pencemaran. Tidak mengapalah, hanya lihat perkara-perkara yang positif supaya kita turut positif dan sentiasa bersangka baik.



Pagi ni, lepas menghirup udara segar di luar, akak siapkan breakfast seperti yang diidam-idamkan sekian lama. PULUT DURIAN, selalu sangat akak tengok post adik2 di Jalan2 Cari Makan Kedah (fb). Depa duk tayang ja pulut durian di Alor Setar tu. Nak harap abe bawak ke situ, memang tidaklah. Nak drive sendiri ke sana pun, entah bila. Lagi pulak sepanjang yang akak perati, abe memang tak berapa makan pulut ni. Adalah pantang dia tu.. Maklum, usia dan mencapai warga emas... hihihi.

Tapi abe makan juga durian dalam keadaan terkawal. Durian crepe jadi kegemaran dia walau kalau bahan tu dijadikan makanan lain, dia kurang makan. Contohnya fresh cream tu.. Kalau letak kat kek, dia akan tolak tepi. Kalau dalam durian crepe, dia kasi habis.. :D


Pulut durian versi Kedah ni, mengikut yang akak google, penyediaannya taklah susah. Cuma masak pulut macam biasa (akak kukus). Sediakan kuah santan yang pekat dengan mendidihkan terlebih dahulu.. Jangan sampai pecah santan tu ye.. Letakkan sedikit garam untuk menjadikan dia lemak dan sedikit masin.

Cara makannya, taburkan sedikit gula ke atas pulut atau tepi pinggan, tuang santan... dannnn makan slow-slow dengan durian fresh. Memang nikmat... Cumanya akak ni cepat muak. Baru mula dah nak pening. Tapi habis jugaklah sepinggan... hehehe.

Kalau nak cara Selangor atau tempat2 lain, mungkin durian dibuat serawa dulu. Masak durian dengan santan hingga pekat, baru dimakan dengan durian. Ikutlah citarasa masing2. Cuma akak kalau diberi pilihan, pulut tu nak makan dengan lauk yang pedas mcm sambal kerang ke.. (hehe sebut yg susah nak dapat), kari ke.. atau paling2 dengan kelapa parut lemak dan ikan goreng pun boleh. Lepas makan, badan pun lemah lentok, nak tidur.. kannn.

Suasana ini pagi ini.. terapi diri 

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...