May 24, 2014

Pandan Layer Cake

Buat pertama kali, akak buat kek ni...

Entah kenapa, tak semena-mena teringin sangat nak makan. Sampai tak tunggu2.. Padahal bahan tak cukup. Beli itu, yg ini lupa.. Sebab tak ngaji resipi betul2. Tapi bukanlah tak cukup sangat, cuma pandan je yang takde.. Artificial flavour jenama Star tu agak merosakkan rasa.. Ada pandan emulco pulak tak cukup... redah je lah ye..huhu.


Resipinya akak blend dari pelbagai sumber... lepas tu tak ingat le pulak yg mana satu.. Apa2 pun semoga murah rejeki sesiapa yang kongsi resipi step by step tu.. Yang akak ingat, sponge cake tu sikit2 tiru Jom Masak punya.. tapi tak semuanya.

Masih tertanya2 macamana nak buat tepi kek halus mulus macam permukaan dia... Yg ni akak ikut arahan, sisip bahagian tepi loyang... Mungkin boleh disorokkan kehuduhannya dengan kelapa kering mcm yang banyak dalam gambar...
Potong tak come... ganas sgt. Tapi malas nak snap gambar baru.. ;)
Jom tengok resipi... ikut yang akak buat.

KEK LAPIS PANDAN

Bahan2:

150 g tepung superfine *
1 sk baking powder *
5 biji telur A (saya timbang menjadikan 260g - buang sikit yg putih )
100 g gula kaster
1 sk ovalette
50 ml susu segar/full cream
50 ml minyak jagung
Perisa pandan / pandan emulco
Pewarna hijau - saya letak sbb perisa yg saya guna takde color

Cara2:

1) Ayak tepung dan baking powder
2) Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk mixer, kecuali minyak.
3) Putar bahan2 hingga jadi gebu dan likat
4) Tuang minyak dan gaul guna kaedah kaup balik.
5) Tuang ke dalam loyang berukuran 8" yang dilapik dasarnya dan dilengser. Tepi loyang tak perlu lengser ye...
6) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170C selama 30-35 minit atau sampai tak melekat bila dicucuk.


KASTAD PANDAN

Bahan2:

1200 ml santan/susu/santan kotak - saya guna santan betul, dari kelapa yang diparut
100 g tepung hoen kwee - saya guna yg dah siap warna hijau.. kalau guna yg putih, letak sedikit pewarna hijau
1 cawan gula kaster
10 g serbuk agar-agar
Perisa pandan (emulco)

Cara2:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk, sebaiknya yang non-stick. Gaul sebati guna hand whisk.
Letak atas api kecil dan kacau sehingga menjadi likat atau meletup2 dalam periuk. Tak perlu sampai kental sangat nanti takut tak cantik. Tak perlu juga tunggu sejuk untuk mula melapis kek.


CARA NAK BUAT LAYER :

1. Potong tepi kek dalam 1 cm.. saya letak je loyang 7" di atas kek dan potong guna pisau biasa ikut ukuran loyang tu. Lepas tu, potong jadi 3 keping


2. Alas loyang asal kek (8") dengan plastik. Tuang dalam 3 senduk atau ikut ketebalan yang sesuai (macam dalam gambar). Goyang2 sikit biar rata. Masa ni kastad tu agak cair, takpe..


3. Letak lapisan pertama kek ke atasnya. Ulangi steps ni sampai habis..

Pastikan kastad tu cukup ye.. Lagi satu, bila dah step akhir, ratakan kastad dengan spatula secara perlahan dan goyang2 sikit biar rata. Dah selesai, akak terus simpan dalam peti sejuk untuk 'mengeras'kan kastad. Dalam 1 jam lebih akak dah boleh keluarkan dari loyang dan potong.. Ikut resipi tu, dia kata biarkan selama 3 jam... mungkin kalau di luar peti.

Ikut firasat akak, kalau guna purely air pandan, mesti lagi sedap.. Apakan daya, pokok pandan kami mati kering.. Nak beli di kedai pulak tak pernah hengat...

2 comments:

nor ima said...

su...kalau acuan 4 segi ko kna alas loyang guna plastik...
klau acuan bulat...ko potong plastik saiz ketinggian loyang pastu lapikkn keliling dlm loyang tu..nnt bila kek dh beku dan sejuk... bila keluarkn kek tu akan cntik licin je...aku dh prnah buat dlu... :-)

Cik Siti Abu Sujak said...

TQ Imah.. sekarang aku dah pandai sket.. takyah alas langsung pun.. cantik je kluarnya hehe...

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...