April 12, 2014

Cerita Lauk

Saja nak tepek gambar lauk... Supaya tak sepi laman akak nih. My favourite sambal tempe dan sup tulang. Tapi akak sentiasa mampu melawan arus nafsu bila bab2 makan ni.. kadang2 je lah. Kolestrol dah tinggi sangat. Macam sup tulang ni, walau akak suka, akak cuma hirup kuah sikit2, ambil kentang dan carrot.. Part daging tu, makan yang serpih2 je.. Selebihnya en abe yang makan. Walau dia ada darah tinggi, kalau makanan sodap di depan mata, memang tak mampu nak menolak. Tu pasal, tak boleh selalu masak lauk seumpama ni.. setakat 2-3 bulan sekali.

Kat Kedah ni mengikut pemerhatian akak, daging tu memang makanan favourite orang2 sini. Pasal apa, terlalu banyak gerai yang jual daging. Kalau pergi pasar Tok Jalai tu, selang 3-4 meter je kot ada penjual daging. Sama kalau kat tepi2 jalan.. Pendekata satu Jitra ni je agaknya lebih 10 gerai daging segar. Berbeza dengan Selangor, masa nak raya je banyak orang jual daging. Dulu masa selalu ke market pagi Sg Besi pun, cuma 1 je gerai daging.. Yang banyak gerai ayam dan ikan. Kalau tak silap le. Maklum, kisah dah lama... kot2 lupa ingatan... hehehe!



PS:
Ni saja lah nak out of topic... Semalam adalah akak baca pasal kisah tudung Fareeda. Bagi akak, betul la kata2 si Mawar tu. Berfesyen ikut kemampuan... Tak mampu beli tudung Fareeda yang mahal tu, toksah lah nak terliur sangat.. Akak pun pernah gak belek2 tudung dia, tapi timbul rasa kedekut, tak jadi beli... Akak lebih suka beli online, tempah kat kawan atau walk in je kat pasar pagi tu, ada satu kakak yang jadi favourite saya. Selalunya menepati citarasa. Kalau masuk kedai, jarang jumpa yang berkenan..

Kita ni, buat apa nak ikut2 orang.. Nak pakai sesuatu memang kena tengok tahap poket kita. Yang penting, tudung tu kalau boleh biarlah yang menutupi dada dan tak terlalu menonjol. Tapi kalau dah ada orang jual dan ikut kemampuan poket, hak kita nak membeli walau sama macam tudung dia...


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...