Pages

April 5, 2013

Durian Crepe... untuk dipandang

Walau otak dah tepu, walau takde sapa nak tolong makan, hari ni akak tak peduli! Akak paksa badan ni supaya merajinkan diri duduk berlama-lama di dapur. Sambil mendengar radio IKIM yang tak jelas pun sebenarnya... 


Sebab hari tu dah minta en abe belikan durian dan dia dah belikan pun walau tak musim.. Pastu rasa nak makan terus je durian tu. Macam sedap je makan gitu-gitu. Tapi sebelum en abe tanyakan mana durian crepenya? lebih baik cepat2 buat.. Padahal dia tak bertanya pung!! Abe ku jaga badan dan kesihatan... Tu sebab la ni rasa bersalah sikit kalau nak masak benda sedap2.. Nak hidang kek pun tak sampai hati, takut terasa hati kalau dia tak makan habis. Macam tu lah kisahnya yg juga boleh dijadikan alasan nak mengelat kihkih..

Walau dah selesa dengan resipi yang ada, hari ni testing resipi dari blog yatimemories yang guna 5 tepung. Kejadiannya agak kenyal sedikit berbanding resipi 2 tepung yang lembut nipis tu. Sampai saat ni, saya baru rasa seketul sebab macam biasa, akan melalui proses pening dulu.... :D

DC versi leper je... sebab dah lama tak buat, the first 2 pcs tu akak silap gulung. Ingat mcm buat ketayap ka.. huhu!

DURIAN CREPE 

Bahan2:

30g tepung hong kong
30g tepung kastard
20g tepung jagung
20g tepung ubi
20g tepung hoon kwe
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
250ml susu segar (yatie guna susu cair)
1 sudu besar minyak
1sudu besar gula caster (saya tambah)
Pewarna

Cara2:

Satukan semua bahan, kacau sebati (saya guna hand whisk).
Tapis dan rehatkan 20 minit
Panaskan pan, sapu minyak sedikit (untuk crepe pertama shj) dan tuang satu senduk besar batter. Lenggang2 sikit dan biarkan sampai masak. 
Masak di satu belah sahaja.

ISI/INTI

Fresh cream/non dairy whipping yang telah dipukul hingga kaku
Isi durian


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...