February 22, 2013

Moi Mangkuk Kecik

Dah lama teringinkan bubur nasi.. Yang dimakan dengan benda2 masin dan bawang goreng yang banyak. Baru hari ni lah dapat buat. Sebab pagi yang tenang, tak payah hantar anak ke sekolah. Orang utara panggil bubur nasi ni "moi".. kan kan??!!  Dulu masa kerja dengan kawan2 bangsa Cina, dorang suka makan moi ni dengan cakoi. Tapi akak tak pernah pulak tengok cara makannya.. Tak amik pot pun.

Standard akak, makan semangkuk kecik ni je...

Sudahnya, menu akak dari pagi hingga ke malam ialah si ah moi ni. Akak memang macam tu dek! Kalau boleh masak tak mau lebih sekali dalam sehari. Dapat pulak petang hari ni pi jalan2 ke Kuala Kedah. Tengok muzium, bukan nak pi Langkawi...erk!! Balik rumah dah maghrib. On the way pulak cik abe tak singgah mana2 setelah terlepas laksa apa entah tu... Dia pulak tak kisah makan apa2 (dlm hati cheq tak tau la... heeee). Especially malam, akak akan tanya dia nak makan apa. Kalau ada request, akak buat le. Jawapan paling digemari "apa2 yang ada je..." hehehe.. Tadi sebenarnya ada kak buat sambal kerang, tapi siang2 dia kata "banyak kolestrol ni!". Jadi dah malam akak tak offer walau nasi tu ada... Buat tak hengat kaedahnya  :P

So, cara2 akak buat moi ni...

BUBUR NASI a.k.a MOI

1 cawan beras (sebenarnya agak2 sebab tak guna pot beras tu)
1 inci halia
1 batang serai
1 ketul dada ayam
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa (dalam 1 sudu kecil)
Air yang banyak

Perhiasan /Aksesori

1 biji telur masin - hancurkan
1 genggam bilis - goreng
Bawang goreng
Daun bawang
Lada sulah

Cara2:

Cuci beras.
Masukkan semuan bahan dan masak sehingga nasi hancur. Terpulang suka yang pekat atau sedikit cair
Keluarkan ayam dan siat2 dagingnya
Tabur dengan aksesori sebelum menghidang.


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...