December 31, 2012

Carrot Cake - Penutup Tahun 2012

Hari ni seharian hujan dan mendung di Bandar Darulaman. Udahle akak rajin sangat membasuh sampai 3 round! Sebabnya semalam waktu panas terik hampir sepanjang hari, akak tak membasuh. Sibuk mengurus anak yg nak sekolah esok ni. Baru nak beli baju, kasut, seluarnya.. Last minute sebab baru buat keputusan nak pergi ke sekolah mana.  Ahahaa... penat juga akak tak percaya kat abe hari tu bila dia kata tahun baru tak cuti kat Kedah. Sejak mai Kedah ni, akak rasa lost of memory kejap. Selalu lupa akan hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Asal pegi beli barang je, mata akak terbeliak sebab cashier kata "hari ni takda plastik kak".

"Hah!? Hari ni hari apa..?"
"Hari Sabtu kak..."
"Lorrr.... akak ingat hari Ahad!!!"  Erkkkk... mengada je statement akak  :P

***************************************************
KISAH KEK

OK lah... meh cerita pasal kek. Bila kekawan dan adik beradik dok kata Kek Carrot akak sedap, maka tetiba teringin pulak nak makan. Selalu rasa hat balance atau kerak2 je. Pagi2 akak dan parut lobak tu. Lepas masak nasi & lauk, terus buat projek baking. 

 Takde deko2... nak makan sendiri je. N bagi jiran kalau terserempak... :)


Tiba time nak bakar, kalut pulak jadinyaa... Oven yang akak guna extension tu (sebab takde direct power point yang dekat), padam tanpa kusedari. Gelabah le, takut terbakor plug ke apa. Apalagi, kasi angkat keluar itu gas dan sorong oven tu ke kabinet. Adalah power point kat situ. Melintang oven + dapur gedabak tu kat tengah2 dapur sebab nak bakor kek. 

Dapur + oven yg banyak jasa, sebelum naik lori

Itulah... memang penting perancangan kalau buat sesebuah rumah tu. Mana nak letak dapur, petisejuk, periuk nasi, dsb. Power point kalau tak cukup memang haru.. Sesetengah peralatan elektrik tak boleh sharing atau guna extension sebab watt yg tinggi.  Apa2 pun, nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Akak perlu sabar beberapa bulan je sebab ni rumah orang. Sementara nak tunggu rumah sendiri siap.. Nak kena sabar tunggu plan keluar dari bilik mesyuarat pihak berkuasa. Tulah, nak beli ready built bungalow di tepi tasik, mahei benor... tak mampu dek! hehehh

Selingan - rupa paras dari bawah kek butter warna warni masa stock clearance hari tu... 


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...