November 9, 2011

Shepherd's Pie 2

Kentang ada banyak di dapur... Sekarang ni tengah murah harganya di pasaran.  Satu beg dalam 700 fils atau tak sampai RM7 pun... So, kelmarin saya pelan2 membuat pie ni sambil menunggu tetamu datang.  Macamanapun tak sempat nak hidang kat mereka.. hehe.  Buatnya pun tak banyak, sekadar untuk standby kalau tak cukup (macam la ramai sangat jemputan kennn... :P)


Kali ni buat dengan cara yg lain... Haritu sekali lalu terbaca kat satu website tak ingat yg mana satu.. allrecipes atau ehow atau mana entah pasal carrot yg dilecek (tak campur dgn daging macam pernah saya buat).. Saya pun main buat ikut hati je.. tapi sedap la jugak rasanya :)


Rupa sheperd's pie cik siti...
Bahan2:
4 ketul kentang saiz besar - potong dadu 
2 batang carrot - hiris kecil2
2 ulas bawang putih
Mozarella cheese - ni je adanya.  Orang selalu guna cheddar cheese
Lada sulah
Susu segar secukupnya
1 sb mentega

Base:
1 1/2 cwn ground beef - lebih kurang je
1/2 labu bawang besar - dadu
1 sb sos Worcestershire
1/2 kiub lembu (beef stock) - campur sedikit air utk dijadikan stock
Sedikit lada hitam
Garam secukup rasa
1/2 sk gula - opt
Tepung jagung + air
Minyak zaitun

Cara2:

1)  Kentang direbus bersama bawang putih sehingga empuk.  Masukkan sedikit garam.  Bila dah empuk, toskan dan lenyek.  Masukkan mentega, lada sulah dan susu segar - gaul sebati (macam mashed potato)
2)  Carrot direbus sehingga empuk dan toskan.  Lenyek (gambar saya tu tak lenyek habis... adalah sebabnya)
3)  Untuk base:  Panaskan minyak dan masukkan bawang merah.  Tumis sebentar hingga layu.  Masukkan daging, sos worcestershire, garam, gula, stock daging dan lada sulah.  Kacau2 sehingga daging berwarna pucat atau masak.  Masukkan bancuhan tepung jagung untuk menjadikan ia pekat.
4)  Dalam bekas atau casserole, sendukkan daging (base) dan ratakan menjadi padat.
5)  Lapiskan pula dengan kentang lenyek (spt dalam gambar)


6)  Taburkan pula parutan cheese 
 7)  Akhir sekali masukkan kentang lenyek dan rata/padatkan.  Garu (betul ke p'kataan ni? hehe) permukaan kentang dengan garpu
8)  Bakar dalam oven dengan kepanasan 200C selama 30 minit atau sehingga permukaan tu berwarna keperangan.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...