Pages

November 24, 2011

Ikan Tenggiri Masak Lemak



Sambil menunggu kedatangan cleaner yg agak lambat pagi ni... sempat lagi tengok gambar2 kat folder 'my cooking' yg belum tersiar.  Agak2 inilah entri terakhir masak memasak dari bumi Bahrain nan nyaman dikala ini... dengan tiupan angin yang dingin.  Dari tempat akak lepak ni, nampakle bendera Bahrain berkibar2 kat tembok istana tu.. Istana ke?  Entah.. abe kata istana PM.  Sejuk je sejak semalam.. patut diramal hujan tapi tak jadi.  Kuasa Allah kan, nak hujan ke tidak.. :)

Ikan tenggiri ni adalah stok terakhir dari freezer.  Dah kosong dah, tinggal ayam untuk masak petang ni.  Nak masak ayam kurma ke ayam kicap, belum decide lagi.. Punya semangat nak meninggalkan rumah kennn....

Bahan2:

3 ketul ikan tenggiri - 3 je sbb yg makan cuma 2 org
4-5 ulas bawang merah (atau 1/2 labu bawang besar) - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
3 batang cili padi - 3 je, sebab cili kat sini agak pedas lebih.. tumbuk jugak ye!
1 btg serai - titik
Serbuk kunyit
Daun limau purut
1 keping kecil asam gelugur/keping
Garam
Santan secukupnya

Cara2:

1)  Rebus bawang dan cili yg ditumbuk serta serai dengan air atau santan cair sampai layu.
2)  Masukkan ikan.. balik2kan kejap... lepastu masuk santan yg pekat sampai tenggelam ikan.  Letak serbuk kunyit, asam, daun limau... biarkan santan menggelegak.  Kacau kejap2 supaya tak pecah minyak.  Perasakan garamnya...

p/s:  sebenarnya senang je masak lemak ni.. tak perlu ikut step sangat... Ada juga yang didihkan dulu santan, baru masuk ikan... ada yg tumis dulu.. terpulang cara dan citarasa masing2 :D

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...