November 23, 2011

Kek Coklat Bajet

Konon dah taknak baking... dah simpan semua barang berkenaan dalam kotak. Dah nak tekan brek.  Baking powder pun dah pass kat K.Yah (hehe... takpe ke K.Yah?).  Tapi Che Mat ni asyik sabut "kake..kake..".. Kek la tu!  Memang dah kehabisan stok kek kegemaran dia.  Kesian la pulak... budak tengah naik selera.  Budak kurus ni.. :D

Maka akak pun keluarkan lah balik loyang dan hand mixer dari kotak ajaib tu.  Ajaib sebab macam2 adaa... Gula pun cukup2 nak bancuh air je.  Yg ada gula perang (brown sugar) zaman bila entah.  Koko tinggal setengah cawan beras.  Baking powder ada yg double action punya.  Yg lain2 OK lagi... Buatle kek coklat bajet lagi ekspres...  Tapi macam sedap lah juga.  Moist dan lembut.  Cuma warna dan rasa tu kurang kecoklatannya... Kalau rasa nak bajet buat kek ni, ikut cara akak neh... ahaks!


ada ganache dah sedia kat fridge balance haritu.. tinggal sapu je ;)

Kek Coklat

Bahan2 (sukatan adalah menggunakan cawan beras 200ml).

2 butir telur
2 cawan gula perang - sepatutnya gula biasa
1 cawan susu cair
2 cawan tepung *
1/2 cawan koko - sepatutnya 1 cwn koko *
3/4 sudu kecil soda bikarbonat * - sebab cawan kecik
1/2 sudu kecil double action baking powder * - sepatutnya 1 sk baking powder yg biasa tu
1 cawan air panas - yg baru mendidih
1 cawan minyak masak - tak penuh pun cawan tu

Cara2:

1)  Pukul telur dengan gula sampai kembang.  Masukkan susu dan putar lagi dengan high speed
2)  Bahan bertanda (*) diayak bersama.  Tuang sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur sambil memutar hingga sebati
3)  Masukkan pula air panas - putar
4) Akhir sekali masukkan minyak dan putar dgn low speed sampai sebati.
5)  Tuang dalam loyang yg dah dilengser dan dialas dengan kertas.
6)  Bakar dengan suhu 160C selama 45 minit atau bila dah tak melekat bila dicucuk tengahnya.  Sebelum membakar, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu dalam 10 minit.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...