Sebab nak juga makan bingka ni, nasib la ada kernel corn kat gobok tu.. so, blend sekali dengan tepung... yummm!! Resipi sama je cuma tambah jagung.. Kalini saya letak resipi untuk 1/2 adunan muat acuan baulu kemboja tu.. tapi adalah adunan lebihan, masukle mana2 acuan comel ye!
Bahan2:
1 cawan (200ml) tepung
1/2 cawan gula (kalau nak kurang manis kurangkan sikit lg)
1 butir telur
1 sudu besar mentega
1 1/2 cawan santan
1/2 cawan jagung kernel dlm tin (yg berbutir tu... atau boleh juga letak jagung parut)
Sedikit garam
Pewarna kuning
Cara2:
1) Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus
2) Panaskan oven 180C dan masukkan sebentar acuan yang telah dilumur mentega atau majerin
3) Bila acuan telah panas dan majerin telah cair, tuang adunan ke dalamnya
4) Bakar selama 1 jam
Tak sabar nak potong... panas lagi nih!
No comments:
Post a Comment