June 30, 2011

Kek Coklat IV

Semalam petang buat kek coklat lagi... Kek biasa2 je, untuk makanan harian... Mak, abah & anak semua suka makan kek  terutama yg itam ni.. Hari ni je entah berapa round Fawwaz minta kek, sambil mengadap lappy ku yg dah jadi rete dia huwaaa.... Abe pulak tapau sikit ke office bersama2 dgn karipap yg digoreng utk breakfast tadi..

Kali ni memang sengaja tak letak ganache... rasa nak makan yg plain je!  Tapi utk gambar, saja ngada2 lapis dengan buttercream yg sedia ada di dalam fridge... :D



Resepi asal dari makcikku...
Bahan2 :

2 butir telur
2 cawan gula - semua sukatan saya guna cawan beras 200ml tu je...
1 cawan susu cair
2 cawan tepung *
1 cawan serbuk koko *
1 sk soda bikarbonat *
1 sk baking powder *
1 cawan air panas
1 cawan minyak masak

Cara2 (semua main putar je) :

1)  Pukul telur dan gula sampai kembang
2)  Masukkan susu cair dan pukul lagi
3)  Ayak bahan * dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur sambil memutarkannya dengan speed rendah
4)  Masukkan air panas diikuti minyak - putar sekejap hingga sebati
5)  Masukkan adunan kedalam loyang yg telah disapu dengan majerin/mentega...
6)  Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170C selama 45 minit

p/s:  untuk resipi chocolate ganache boleh tengok posts yg terdahulu...


Gambar lama..

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...