July 2, 2011

Nasi Lemak

Hidangan breakfast hari ni... nasi lemak, kuih bakar dan grapes..

Biasalah kan... kalau weekend masing2 nak breakfast berat.. Awal pagi tadi dah skodeng breakfast kawan2 kat fb.. ada yg tayang nasi lemak sambal sotong!  Sedapnya sambal sotong ye... Kat sini tahan je lah keinginan nak buat sambal sotong, kerang, udang, dsb... kerang sah2 takde jual, sotong kadang2 ada tapi tak fresh sangat, dan udang pula tengah musim kena ban... musim membesar kat laut.  Bukan macam kat M'sia bela kat kolam je...

Malam tadi en abe dah buat permintaan bfast nasi lemak juga.. Masak ikut apa yg ada je lah.. bilis yg mari dari India tu pun tak sedap nak digoreng, jadi kita campur sekali masa tumis sambal.. buat tipu2!  Nyesal betul tak bawa dari M'sia macam selalu.... Hari tu confident ada jual kat Lulu, rupanya dah takde stok baru la.. Yg kat Lulu tu import dari Indonesia, so lebih kurang bilis kita juga...

Saya kalau masak nasi lemak tu suka yg wangi sikit.... ada halba, halia, bawang & daun pandan... kadang2 macam bau nasi dagang je kan... sedap!  Tapi santan kena nipis je, takut juga dengan kolestrol nih... dan kalau terlalu lemak saya mudah lemah badan & mengantuk.



Bahan2 nasi:

2 cawan beras - kat sini saya guna basmathi
Santan cair - agak2 je nak lembik ke keras sikit
1/2 sk halba,
1 cm halia - potong 2 atau 3
2 biji bawang kecil atau sebahagian bawang besar - mayang halus
Sehelai daun pandan - simpulkan
Garam secukup rasa

Cara2:
Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak le... :))

SAMBAL TUMIS

Bahan2:

3 ulas bawang kecil - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 labu bawang besar - kisar
3 sudu cili kisar
1 cm belacan
1/2 biji tomato segar - potong kecil
Bilis - tak letak pun boleh... goreng terus!
Garam & gula ikut kegemaran
Minyak utk menumis

Cara2:
Panaskan minyak yg banyak sedikit dan tumis kesemua bahan.  Kacau bila perlu... Bila dah agak kering/garing (orang kata hilang maung bawang tu), tambah sedikit air ikut suka nak cair macamana... dan angkat bila dah mendidih.  Kalau minyak berlebih, sudu/buangkan terlebih dahulu...


Simple je... takdak sambal kerang... :((

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...