Pagi ni pulak goreng cekodok tamar atau buah kurma... Idea asal dari geng2 komuniti jawa 1M'sia hehehh.. Bolehla juga buat tukar2 dengan cekodok pisang kan... :P
Bahan2:
13 biji kurma kering - buang biji. Kalau ada yg fresh pun boleh...
2 sudu besar gula
1/2 sk soda bikarbonat
3 senduk nasi tepung
Sedikit air
Cara2:
1) Blend isi kurma, gula, air dan soda bikarbonat sampai kurma hancur
2) Tuang ke dalam bekas dan campurkan tepung. Gaul hingga sebati
3) Biarkan seketika dan goreng dalam minyak yg panas...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Assalamualaikum... Ohhh lama sudah tak bersiaran. Jangan ditanya kenapa... Kita mulakan balik dgn cerita LONTONG dan SERUNDING lah ekk... ...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
No comments:
Post a Comment