Pagi ni pulak goreng cekodok tamar atau buah kurma... Idea asal dari geng2 komuniti jawa 1M'sia hehehh.. Bolehla juga buat tukar2 dengan cekodok pisang kan... :P
Bahan2:
13 biji kurma kering - buang biji. Kalau ada yg fresh pun boleh...
2 sudu besar gula
1/2 sk soda bikarbonat
3 senduk nasi tepung
Sedikit air
Cara2:
1) Blend isi kurma, gula, air dan soda bikarbonat sampai kurma hancur
2) Tuang ke dalam bekas dan campurkan tepung. Gaul hingga sebati
3) Biarkan seketika dan goreng dalam minyak yg panas...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Masa nak pergi market pagi ni takde lah perancangan nak beli ikan pari. Tapi bila duk meninjau pelbagai ikan kat situ, terutama ikan kembung...
No comments:
Post a Comment