Pages

July 12, 2011

Blended Cake

Blended Pineapple & Orange Cake

Ada nenas dalam tin dalam 1/2 cawan tak berusik... Ada juga orange sunkist yg hampir layu dalam fridge, takde sapa peduli.. Balance telur yg belum simpan dalam fridge dah dibasuh kesemuanya... Light cheese cake yg walau tak menjadi seperti yg dicita2kan dah khalass.. adalah seketul sebesar 1 inci persegi kat dalam peti tu.  Tak tau apsal akak simpan lagi... Pasal apa tak jadi cheese cake tu?  Masa nak bakar, berangan sikit.. Guna kaedah 'bain marie'.. patut rendam kat air panas, makcik selamba je boh air paip, terus pos dalam oven lalala...  Yg atas nampak cantik naiknya.. bila potong, yg bawah tu basah le walau masak huhuhu... keciwa daku! Tak boleh nak tayang kat sini...  Mujor sedap untuk dimakan...

Eh! Tadi cerita nenas oren bagai.. tetiba terus masuk ciskek!  Yelahh.. maknanya stok kek akak habis le.  Mak, abah & anak dah perabih.. so, kena bakar kek yg baru...

Dalam mata yg layu mengantuk, akak capai le blender.. Masukkan nenas, isi oren, telur, gula, tepung, minyak... trrrrr brrrrr bunyinya.  Blender serba boleh... bawang, cili, buah, pisang, tepung semua dia boleh telan... Sedap je semua.  Tak pernah pulak buat cekodok pisang rasa bawang atau pedas cili hehehee.... Malasla nak beli banyak2... kat sini ada, bukit jalil ada... nanti duk rumah baru mesti nak beli yg baru pulak kan... lalala

OK lah... kek kali ni ambik idea dari orange blended cake tu... tapi derhaka tahap sitanggang.. isk teruk lak tanggang lupa mak dia.. derhaka tahap hang jebat jadik arr... Bahan utama tukar, acuan ku kecilkan, telur gula tepung ku kurangkan.. apa lagi?  Mujur moist je kejadiannya.. Masa nak bakar pulak, tetiba teringat silicone mould yg buruk rupa pasu, beli kat Ansar Gallery haritu... kira merasmikanlah.. Nak kata jakun, idaklah sangat... buat biasa2 je hehehhh

Kunun2 kasi lapis hawflakes... tapi ala2 je. Padahal banyak lg bungkus tu...

Ni baru macam gunung merapi.... :D

Kelakau lak tengok asam hawflakes tu... rope parut bedah appendiks ku keh keh!
Bahan2:

Nenas + isi orange
2 biji telur
1 1/2 cawan (200ml) gula pasir
2 cawan (200ml) tepung gandum } ayak bersama
1 sudu besar baking powder        }
1 cawan minyak masak - saya guna sunflower
Sedikit esen orange dan pewarna kuning

Cara2:

1)  Masukkan kesemua bahan ke dalam blender.  Kisar sampai halus...
2)  Tuang adunan ke dalam loyang yg telah di glis dengan majerin
3)  Bakar dalam ketuhar dengan suhu 170C selama 40-45 minit


End product... moist & nice!  Tabur gula ising kat atasnya...

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...