Pages

April 29, 2011

Mihun Sup


Mihun ke bihun?  Haha.. asyik meng'confuse'kan diri... Hari ni kawan2 baik kita yakni x-officemates masa kat CSM (yg sekarang dah separate sana sini) nak mai rumah..  Tetiba gabra nak masakkan apa.. Yelah, saya sebenarnya tak pernah ajak kekawan datang rumah.  Bukan kekedut.. cuma segann.... hahaha! Eh, segan malu, bukan segan pemalas tau..  Tapi dek sebab terlalu rindu dan takde peluang nak jumpa dgn keadaanku ini, ku ajak juga datang.. :P

Cheese tart & red velvet yg masih belum pass dah siap dalam fridge... So, nak elakkan muak kita buatkan je mihun sup.  Boleh le makan suma sambil borak sakan... bestt nyeee... rindu sesangat nak gosip!  Dah pendam selama 4 thn tau!  Sorang je yg susah jumpa sebab dia tgh up kan diri kat bumi Bradford.  Lagipun dia dah lama tinggalkan kami sebelum CSM ditubuhkan... namun kenangan lama kat co "M" masih segar di ingatan.. All the best to you Maddy and the rest!!  Sup ku ini simple je... takde susah2..

Bahan2 Sup (untuk 5 org):

3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
4 cm halia - tumbuk
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 cengkih
1/2 ekor ayam
Rempah sup secukupnya (jenis serbuk)
1 sk rempah kurma
1 kiub ayam
Lada sulah
Garam
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Hiasan : Sawi, tauge, daun sup, daun bawang, fish cake, bawang goreng

Cara2:

1)  Tumis bahan tumis bahan tumbuk, kayu manis, bunga lawang dan cengkis sampai naik bau dan bawang layu
2)  Masukkan ayam dan kacau rata sampai warna bertukar pucat
3)  Masukkan air secukupnya dan biarkan hingga mendidih
4)  Masukkan rempah sup secukupnya (ikut citarasa nak rupa camna) dan rempah kurma
5)  Masukkan juga kiub ayam dan perisakan dengan garam dan lada sulah.  Renih seketika.
6)  Tabur bawang goreng dan daun sup.  Tutup periuk dan juga api.

**  Keluarkan ayam yg berdaging dan siat2kan dagingnya sebagai campuran hidangan

Bihun :  Rendam bihun utk beberapa jam sebelum dicelur.  Boleh juga letakkan kunyit macam saya jika suka ia berwarna..


Makan sup mesti nak ada sambal kicap... yg ni tumbuk cili padi + seulas bawang putih + gula + kicap shj....


Hidangan sampingan - RV dan cheese tart (tiada dlm gambar)..

Thanks for coming Shima, Zana, Jead & Ayu... sayang Fidah tak mai sekali... Apa2 pun cik mat ku turut gumbira hari ni... :D

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...