Pages

February 5, 2011

Clam Soup

Lauk yg sangat simple tetapi menyegarkan... Kat market Bahrain ni boleh tahan senangnya nak dapatkan clam ni... sekilo dalam 500 fils je (dlm RM4)..  Tapi ni sebenarnya first time beli kat sini.  Jumaat semalam tetiba teringin nak masak ni.. Buat sup atau rebus je... Baru terasa manis2 isi dia tu dan segar air sup tu...mmm sedapnye!




Bahan2:

1 kg clam/lala/retak seribu (atau yg sewaktu..)
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris
2 batang serai
Bawang goreng
Daun sup

Cara2:

1)  Masukkan semua bahan sekali dalam periuk (kecuali bawang goreng dan daun sup).  Tambah air sekadar paras clam..
2)  Rebus sampai terbuka cengkerang tu... Tutup api, masukkan bawang goreng dan daun sup dan tutup periuk.  Siap!

ps:  Kalau nak letak garam, dalam secubit je... sebab kerang tu dah cukup rasanya..



Makan cicah dengan sambal kicap.... 


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...