Grilled chicken minggu ni adalah versi Indon.. Yaa.. sebelum dibakar, ayamnya haruslah diunkep seperti biasaa... faham nggak? Bahan2nya ya sama sperti yg selalu, tapi kali ini kububuh kemiri, gula merah dan kunyit hidup serta air asam jawa.. Tapi kalau versi Indon nggak guna serai dan hanya jahe, saya letak juga serai itu..
Rupa paras standard gini... rasa je lain2.. :)
Bahan2 (boleh disesuaikan ikut citarasa) :
1/2 ekor ayam (potong 2 belah)
1-2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1cm halia
1 batang serai (opt)
1 ulas kunyit hidup
1 sb gula merah
2 biji buah keras (kemiri)
1/2 sk ketumbar (opt)
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
2 sb minyak masak
Cara2:
1) Bersihkan ayam dan belah sedikit dagingnya supaya bahan perapan lebih menyerap
2) Kisar kesemua bahan menjadi halus
3) Tuang ke atas ayam dan perap sekurang2nya setengah hari.. Kalau semalaman lagi sedap.
4) Bakar atas arang atau masukkan ketuhar dengan kepanasan 200 degree selama 40 minit atau hingga masak keperangan.
Side dishes : Corn soup, potato fries & vegetable salad..
No comments:
Post a Comment