November 3, 2010

Vegetable Manchurian



Jumaat lepas kami dinner di Taka Tak Restaurant di Manama.  Indian origin restaurant ni (saya suka sebut katak katak) merupakan antara favourite restaurant yang masakannya boleh tahan sedap dan berperisa.  Selalunya kami ambil pakej buffet, untuk 2 orang dalam BD6++ atau lebih kurang RM50++.  Kalau nak ala-cart pun boleh...  Antara sajian yang saya suka malam tu ialah Manchurian Cauliflower... Masakan kat sini pelbagai tapi tak banyak, dari indian, chinese, afghan, ke arab...macam2 adaaa...

Hari ni saya cuba2 cari resipi manchurian kat internet.. jumpalah website Tarla Dalal untuk Vegetable Manchurian (dia pulak dapat dari Easy Chinese Cooking).  Senang je bahan2 dia dan saya pun senang2 mengubah mengikut selera kekekee...

Bahan2 (ni resipi versi yg makcik dah ubah):

300g cauliflower (potong kecil2) - resipi asal kobis atau cabbage..
1/2 batang carrot (parut - dapat dalam 1 cawan)
1/2 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - racik halus
1 batang cili hijau - racik halus
2 sudu tepung jagung
5 sudu tepung gandum
Sedikit bahan perasa (opt)
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara2:
1)  Satukan kesemua bahan dalam satu bekas.  Boleh juga tambah sedikit air (sprinkle je..) kalau kurang melekat.  Lihat gambar di bawah...
2)  Panaskan minyak, bentuk2kan dengan sudu atau tangan dan goreng campuran sayur2an tadi (ala2 jemput-jemput..) dengan kaedah 'deep fry'.  
3)  Bila dah kuning keemasan, boleh angkat dan toskan...  




Bahan untuk sos:

1 ulas bawang putih - racik halus
1 inci halia - racik halus
1 sudu besar kicap manis (resepi asal guna soy sauce)
1 sudu besar sos tiram (resepi asal takde..)
1/2 kiub ayam - campur air utk buat stok (resepi asal guna vege stock)
1 batang cili hijau
1/2 biji capsicum - hiris (resepi asal takde)
1 sudu tepung jagung + 1 cwn air
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa (opt)
2 sudu minyak masak

Cara2 (masak dengan api besar):
1)  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili dan halia hingga layu.
2)  Masukkan kicap, sos tiram, stok ayam, capsicum, garam, gula... kacau-kacau sikit
3)  Masukkan bancuhan tepung jagung..
4)  Akhir sekali masukkan sayur goreng tadi, gaul sebati dan angkat.. makan masa panas





No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...