November 3, 2010

Pau Inti Kelapa



Bebapa hari lepas keinginan terhadap pau panas meluap2... macam gaya orang mengidam je heheh.. Memang saya suka pau esp yang panas.  Dulu selalu beli kat KL.. ada satu jenama pau tu memang gebu2 belaka pau dia.. La la..bukan pau ahmad!  Masa tu saya suka beli yg inti kelapa (warna hijau pau tu) dan inti kaya... walau sejuk, pau2 tu tetap gebu dan lembut... Last sekali beli di Hosp Ampang Puteri lebih setahun lepas.  Susah nak cari jenis tu..

Sejak teringin saya duk intai2 je resipi pau cik mat gebu kat MYR.. dia buat inti kentang.  Tengok guna tepung hong kong la pulak... mana de kat sini.  Pagi ni nak buat jugak dengan apa yang ada di dapurku.  Kalau nak tengok original resipi kena search kat MYR for pau...Hat ni versi cincai lorr... tp jadi la jugak walau kulit ala2 pau kampung tu..


Bahan2 :

240g tepung pizza (cmg guna tepung hongkong dan tepung pau pun boleh..)
1 sk yis
1 sk baking powder (cmg guna yg double action)
1/2 sk garam
25g shortening
100ml air suam *
30g gula (cmg guna gula halus) *
1/2 sk cuka *

Cara2 :

1)  Adunkan sekali tepung, yis, baking powder, garam dan shortening.  Jadi macam serbuk roti tu...
2)  Campurkan sekali air suam, gula dan cuka... kacau2 sikit dan masukkan dalam adunan tepung
3)  Uli sampai jadi kenyal (dalam 15 min guna tangan).  Adunan saya tu macam kurang air, so saya basah2kan tangan dengan air beberapa masa mula menguli sampai jadi doh yg elok..
4)  Perap doh selama 45 min...
5)  Lepas tempoh perap, tumbuk2 dok utk keluarkan angin..  Kemudian bentukkan bulat2.. dalam 9-10 biji
6)  Ambil sebiji2... lubangkan di tengahnya dan masukkan inti ikut kegemaran..
7)  Perap lagi selama 20 minit.
8)  Kukus pula selama 10-15 minit..

Inti:
Kalau nak buat inti kelapa sonang je... kelapa + gula + gula merah + sedikit garam.  Gaul mesra.. dan masak atas api.  Letak pandan biar wangi... Nak shorcut.. masuk semuanya dalam bekas tahan microwave dan masak kat microwave, kejap je siap!!  Hehehhh...

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...