Pages

November 6, 2010

Cucur Udang

Serba salah nak bagi tajuk cucur udang ke, cucur sayur ke, cucur tepung... hehe.  Pagi Jumaat ni tak macam selalunya buat heavy breakfast.. Pagi ni takde modal idea nak masak bfast walau ada bihun, mee kering dsb kat kabinet tu. Kalau tanya en hubby, mesti dia cakap buat cucur udang je sbb itu favourite dia.  Boleh laaahh..



Buat cucur ni kadang macam semudah ABC.  Tapi tak kena gaya, keras laa.. walau bubuh telur, air panas dan macam2.  Masa nilah nak salahkan tepung tak elok! kehkeh..  Tapi selalunya kalau saya guna stok udang mesti jadi lembut.. Alaa kalau tengah kupas kulit dan kepala udang tu, janganlah buang terus.  Rebus dulu buat stok, pastu simpan kat fridge... esok2 buat cucur udang ka, cucur bilis ka...

Bahan2 :

2 cawan tepung gandum
1/4 labu bawang - hiris halus (bawang ni ikutla ye, saya guna besauuu punya!)
Setangkai daun kucai - potong sederhana
Tauge - agak2 le sejemput dua...
1 tangkai cili - tak kira hijau ke merah
4-5 ekor udang besar - buang kulit, potong kecil.. kalau nak sekor2 kena lebih la sikit.  Kalau kat M'sia, saya suka cari udang kertas tu... sedap!
Garam secukup rasa
Air stok udang secukupnya - dalam 1 1/2 cawan kot.. tak penah kira huhu!

Cara2 :

1)  Gaulkan sekali tepung, bawang, kucai, tauge, cili, udang dan garam.  Kadang2 saya bubuh sedikit serbuk kunyit buat seri...
2)  Sedikit demi sedikit tuangkan air udang sambil mengadun.. sederhana je.  Jangan pekat sgt atau cair pula...
3)  Pastu apalagi... gorenglah sampai kuning coklet.. ada orang suka gelap kehangusan sikit.. :))


posing tak brapa lawo... sib baik ada pooh n tigger kat blakang..


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...