November 11, 2010

Mee Goreng Bujang


Hari ni hari rajinku memasak dan me'report'... Tadi pagi report pau kaya yg akak cuma makan seketui pastu belum teringin nak ulang.. Mee atas ni nama je bujang, tapi yg masak mak budak.  Sebenarnya bukan nak cerita pasal mee goreng ni, tapi asal usul mee ni... Memang dah lama tak makan mee goreng (mee kuning) sebab kat Bahrain ni takde jual sangat.  Ada kat pasar, Filipino yg buat, so tak tau halal ke tak... Adalah haritu Umi (kawan seM'sia) bagitau ada M'sian buat dan jual tapi kena call (tempah) dulu.  Malas la pulak nak tempah... Then haritu terbaca sorang blogger yg duk kat Germany, dia guna spaghetti yang direbus + serbuk kunyit + minyak untuk ganti mee.  So, hari ni tergerak nak testing... betul la, hampir sama (tapi tak serupa).  Bolehla nak buat ubat teringin...



Mee goreng saya ni cuma guna: bawang kisar, cili kisar, ikan bilis tumbuk, sos cili, sos tomato, kicap, gula, garam dan sayur-sayuran je.  Sebab tak plan awal2, udang dan ayam keras lagi kat freezer...malas nak cairkan.

Untuk mee:  Spaghetti, serbuk kunyit dan minyak > panaskan air hingga mendidih, masukkan semua dan rebus hingga lembut.

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...