November 25, 2010

Kuah Kacang / Sate

Untuk melengkapkan hidangan lontong dan nasi impit juga rendang ayam, kena ada kuah sate nih..


Bahan2 (semangkuk lebih je..):

2 cwn kacang tanah - goreng
6 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1-2 btg serai - ketuk
2 sudu cili kisar - ikut suka tahap kepedasan
3 sudu gula (saya campur dengan gula merah)
Garam secukup rasa
1 cwn minyak untuk menumis (kena banyak sikit)
Air secukupnya

Cara2 :

1)  Kisar kacang goreng hingga sederhana halus - tak halus tak kasar...
2)  Panaskan minyak dan tumis bawang, cili dan serai hingga naik bau.
3)  Masukkan kacang goreng.. kacau2 hingga sebati dengan perencah.  Masukkan garam dan gula sekali..  Tumis kacang ni dengan minyak yg banyak hingga garing atau warna bertukar jadi coklat tua.. Pastikan jangan hangus!!
4)  Akhir sekali masukkan air untuk mencairkan kuah... sedang2 jgn cair sangat.  Biarkan seketika, perasakan garam & gula dan angkat...
5)  Bila dah agak sejuk dan minyak timbul, buangkan minyak tu dengan senduk...

Nota:  Kalau suka boleh letak daging atau sebagainya... resipi ni makcik saya yg ajar dan memang tak guna udang kering atau yg sewaktu dgnnya... kuah sate makcik tu memang the best!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...