Pages

August 24, 2010

Ghee

Memang ramai yang guna minyak sapi jenis ni untuk buat kuih raya terutama makmur, biskut arab, dll... Sesekali kena 'aware' dengan statusnya. Bolehla tukar dgn ghee jenama lain walau kurang umph.. Untungnya di Malaysia ada badan macam Jakim ni, senang sikit nak tau halal ke tak sesuatu produk. Tapi ada juga yg tipu punya... Macam aku di Bahrain ni, setakat check kat ingredients nya aja.. ikut gerak hati, keyakinan, negara pengeluar.. kalau nak beli. Tulisan "HALAL" pun kira cukup... cth kalau emulsifier dari soy atau vegetable dah boleh la tuu.. gelatine from halal slaughtered beef pun boleh laa... nak buat camna? Kalau duduk di Malaysia dan Singapore, untung banyak produk ada chop halal dari majlis/badan/pejabat agama... cuma masih kena hati2 dengan taktik 'orang2' itu...

-------------------------------------

PENGGANTUNGAN SIJIL PENGESAHAN HALAL SYARIKAT QBI PACKAGING SDN BHD

JAKIM mengambil keputusan untuk menggantung Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd sehingga JAKIM berpuas hati status kehalalan produk berkenaan berkuatkuasa 19 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.



No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...