February 22, 2009

Tempe tumbuk

Ada tempe yg dah hampir lerai atau lama dalam fridge.. terjumpa lak resipi ni. Not bad jugak..



Bahan2:

2 keping Tempe
2-3 ulas bawang putih
1/2 labu Bawang besar - hiris
5-10 biji cili padi (lagi pedas lagi best)
Segenggam ikan bilis
Garam
Gula
Kicap (optional)
Minyak

Cara2:

(1) Tumbuk tempe dan ketepikan
(2) Bawang putih, cili padi dan bilis ditumbuk lumat.
(3) Tumis bahan (2) dan bawang besar yang dihiris.
(4) Masukkan tempe dan kacau hingga sebati dengan perencahnya. Rasakan garam & gulanya. Boleh tambahkan sedikit air dan kicap kalau suka.
(5) Angkat bila dah agak kering. Makan dengan nasi panas...

2 comments:

anaiz said...

wah jowo original nih.
sambel belacan stail jowo eneng opo orak?
nek eneng, posting yo.
ben madangnge sing enak.

Cik Siti Abu Sujak said...

Sambal belacan jowo ala makcik sy, selalunya digoreng semua bahan - belacan, bawang & cili. Pastu tumbuk, letak garam sikit & gula dan air limau nipis. Dia macam kering sket..