Namanya je sambal, tapi sebenarnya ia adalah sejenis sayur goreng campur yang hampir wajib ada di tempatku apabila ada kenduri-kendara. Antara campuran lauk nasi ambeng..
Bahan2:
Tempe - potong kecil2 dan goreng
Tauhu - goreng dulu dan potong kecil2
Fucuk (tahu kering) - goreng dan hancurkan sedikit
Suhun - rendam supaya lembut
Kacang buncis - potong ikut suka
Bawang Merah - hiris
Bawang putih - hiris
Lengkuas - kisar
Udang kering
(boleh juga tambah udang basah, hati & mempedal ayam kalau suka)
Sedikit belacan
Santan
Air asam jawa
Garam
Gula
Kicap manis
Cara2:
(1) Tumis bawang, merah & bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan lengkuas diikuti udang kering dan belacan.
(2) Masukkan juga kicap, garam, gula, air asam jawa dan santan.
(3) Apabila santan mendidih dan rasa sudah mencukupi, masukkan sayur, tempe, fucuk dan akhir sekali suhun. Kacau sehingga santan/air agak kering.
No comments:
Post a Comment