February 11, 2009
Ayam Masak Kurma
Kurma ayam tanpa santan..
Bahan2 (utk 2 org) :
Ayam - dlm 3-4 ketul (ikut suka)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga
2 sudu rempah kurma
1 biji kentang - potong 4
1-2 biji cili - belah tengah je
Garam & sedikit gula
Minyak
Air
Cara2:
(1) Kisar bawang besar & putih dan halia
(2) Tumis kayu manis, bunga lawang & buah pelaga sehingga naik bau.
(3) Masukkan bahan kisar dan tumis (kacau) sehingga agak kering. Kemudian masukkan rempah kurma dan kacau sekejap. Masukkan air sedikit-sedikit.
(4) Masukkan ayam dan kentang dan biarkan & kacau perlahan2 dalam 5 minit
(5) Masukkan air ikut suka dan biarkan sampai kentang empuk. Rasakan garam secukup rasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Masa nak pergi market pagi ni takde lah perancangan nak beli ikan pari. Tapi bila duk meninjau pelbagai ikan kat situ, terutama ikan kembung...
1 comment:
Sdpnya...tp bahan2 xdak lg ingat nk nak pg esok utk bekfast hubby nk g keje...huhu,ayam je ada...rempah2 smua xdak...
Post a Comment