October 19, 2008

Cucur Udang (yang lembut..)


Hubby's fav. Simple food esp for tea time.. Makan dengan teh o panas, kat luar rumah sambil tengok pemandangan & menghirup udara petang... Kepala otak masa ni memang nak fikir pasal makanan je.



Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 labu bawang besar
Tauge/kucai/kobis etc
1 biji Cili yg dipotong halus (opt)
Beberapa ekor udang basah
Udang kering
Garam & serbuk kunyit (ikut rasa)
2 cawan air

Cara2:
1. Blend bawang & udang kering bersama air. Lagi best kalau gunakan air rebusan kulit & kepala udang (stock udang)
2. Campurkan kesemua bahan & gaul hingga sebati
3. Sudukan tepung dan letak udang di atasnya. Goreng hingga kuning keperangan.

p/s: Gambar ni adalah baki cucuq yg tak abis. So, takde udang kelihatan he he!

2 comments:

montel said...

siti... kalau nak try , gunakan air panas. yang ni aku pernah buat.. cubalah..

satu lagi..pukul telur ,,,

Cik Siti said...

He he.. tq. Makcik aku selalu guna air panas... atau putih telur je.. pun cantik..

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...