October 19, 2008
Cucur Udang (yang lembut..)
Hubby's fav. Simple food esp for tea time.. Makan dengan teh o panas, kat luar rumah sambil tengok pemandangan & menghirup udara petang... Kepala otak masa ni memang nak fikir pasal makanan je.
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 labu bawang besar
Tauge/kucai/kobis etc
1 biji Cili yg dipotong halus (opt)
Beberapa ekor udang basah
Udang kering
Garam & serbuk kunyit (ikut rasa)
2 cawan air
Cara2:
1. Blend bawang & udang kering bersama air. Lagi best kalau gunakan air rebusan kulit & kepala udang (stock udang)
2. Campurkan kesemua bahan & gaul hingga sebati
3. Sudukan tepung dan letak udang di atasnya. Goreng hingga kuning keperangan.
p/s: Gambar ni adalah baki cucuq yg tak abis. So, takde udang kelihatan he he!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... sama...
2 comments:
siti... kalau nak try , gunakan air panas. yang ni aku pernah buat.. cubalah..
satu lagi..pukul telur ,,,
He he.. tq. Makcik aku selalu guna air panas... atau putih telur je.. pun cantik..
Post a Comment