Masakan fav aku yg memang selalu masuk kuali ku... Mula belajar masakan ni tahun 90an dgn seorang brader yg duduk sebelah ku dalam bas express..ha ha ha!
Bahan2:
500 g isi ayam - potong kecil2 atau ikut suka
1 1/2 inci halia - hiris nipis
1 labu bawang besar - hiris tebal
2 ulas bawang putih - ketuk & racik
2 tangkai cili merah - hiris (ikut citarasa nak pedas ke tidak)
3 sudu besar Sos Tiram
Sedikit kicap manis
1 ketul kiub ayam (atau stock ayam)
Air
Minyak untuk menumis
Tepung Jagung dibancuh dengan sedikit air
Garam
Cara2:
1. Tumis bawang dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan goreng seketika. Kemudian masukkan sos tiram.
3. Tuang air dan masukkan kiub ayam. Biarkan mendidih dan masukkan cili.
4. Rasakan garam. Boleh juga kalau nak tambah sedikit gula.
5. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dalam masakan ayam.
6. Bila pekat, angkat dan taburkan daun bawang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Setelah beberapa kali tertangguh, petang tadi akak merajinkan diri menguli secara manual 1/2 adunan pau yang menjadi favourite anak bujang a...
-
Saya kumpulkan beberapa pilihan resipi chocolate ganache di sini untuk rujukan akan datang. Selalunya saya gunakan resipi yang pertama untuk...
-
Mungkin ada beberapa entri saya dah letak tentang resipi cream cheese yg selalu saya guna untuk frosting atau topping kepada kek red velv...
-
Sesekali memang sedap makan lauk simple macam ni.. lauk kering (tak berkuah) dengan nasi panas dan ayam goreng... Menyediakannya pun tak su...
-
Gambar oleh Wilton Sejujurnya, saya tidak pernah menggunakan buttercream utk kek2 saya. Kalau ada pun, coffee buttercream untuk Opera ...
No comments:
Post a Comment