Maka terlaksanalah projek kuih angkoo a.k.a kuih kura-kura berintikan kacang hijau. Walau takda acu angku, akak rasa chantek la jugak kan.. ada ghope kura-kura gak.. kihkih!! Mehla tengok camna akak buat ya.. Resipi ni boleh juga digunakan untuk membuat kuih peria. Cuma perlu tukar warna dan bentuk saja.
KUIH ANGKOO (KURA-KURA)
Resipi asal: Mas Cotek
Akak olah sikit jadi 1/2 adunan dan dapat 16 biji kuih.
Bahan2 doh:
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan labu/keledek (sebaiknya keledek putih) * tak letak pun takpa
1/2 cawan santan pekat
1/2 st garam halus
Sedikit pewarna
Cara2:
Rebus labu/keledek dan lenyek.
Satukan semua bahan kecuali santan.
Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menghasilkan doh yang lembut. Bulat2kan sebesar duit 50 sen.
Bahan2 inti putih (kacang hijau):
1 cawan kacang hijau (mung beans) dibuang kulit - rendam 2 jam
1/2 cawan gula pasir (lebihkan kalau suka manis)
Cara2:
Rebus kacang hijau sehingga lembut dengan sedikit air. Angkat dan toskan.
Blend kacang bersama gula dan air sehingga halus.
Masak sehingga kering dan sejukkan.
Bulat-bulatkan.
* Adunan ni akan menghasilkan inti yang banyak juga. Boleh disimpan untuk kegunaan masa lain.
Bahan2 inti kelapa:
Untuk peria boleh guna ini juga..
1 cawan gula merah
1 cawan air
1/2 biji kelapa parut (sebaiknya yang muda dan putih)
2 sudu besar gula pasir
Cara2:
Masukkan kesemua bahan dalam kuali.
Masak sehingga kering.
* Untuk cara akak, selalunya akak adun semua bahan (air kurangkan lagi) dan biarkan beberapa jam macam perap tu, baru masak atas api.
Penyediaan:
Masukkan inti ke dalam doh dan kemaskan.
Tekan ke dalam acu yang disapu minyak dan keluarkan atau boleh buat style akak tuu.. :)
Letak di atas alas daun, sapu sedikit minyak supaya tak melekat nanti
Kukus selamat 7 minit
Selepas diangkat, boleh disapu minyak untuk menambah kilat kuih.
Peristiwa bergambar:
Bulat-bulatkan inti terlebih dahulu bersesuaian dengan saiz tepung |
Balut inti dengan tepung dan kemaskan |
Akak guna alat ni untuk melorek atau buat garis2.. |
Sebelum dikukus |
Selepas dikukus |
NOM NOM NOM... tapi tekak akak lebih suka pada inti kelapa.. |
No comments:
Post a Comment