Pages

August 11, 2016

MEE JAWA SEDAP DAN MUDAH


Hari rajin akak la kot..

Sebab pepagi hari dah blend itu ini untuk dibuat sarapan. Sesuatu yang rare buat diri akak iaitu MEE JAWA. Walau akak jawa, tak pernah la pulak buat mee jawa from a scratch. Pernah buat beberapa tahun lepas, guna paste segera je yang akak beli di kedai frozen.. eheheh.

Tapi sebenarnya, perasaan mengidam nak makan mee jawa air tangan sendiri tu dah lama. Cuma seru datang lambat sikit. Bila dah datang tu, memang laju jer.. Dalam 1 jam dah siap semuanya. Tapi adalah yg dah dibuat malam sebelum tu spt merebus tulang. Saja buat awal sebab taknak kalut walau guna pressure cooker hanya ambil masa 1/2 jam untuk betul2 lembut dagingnya.

Meh check cara akak buat. Akak follow resipi dari FB. Agak simple.. Cuma adalah sikit2 akak tambah bahan tu.. derhaka sikit takpa jgn suka2 nak tukar macam2. Yang pasti, kuah tu selepas perangat beberapa kali baru terasa lebih umph! Walaupun umphh, benda tak habis terpaksa akak hibernate kan dia dalam freezer jugak. Penuh woi freezer akak tu sebab kebelakangan ni rajin benor memasak itu dan ini.


RESIPI MEE JAWA YANG MUDAH DAN RINGKAS

Bahan2:

1 peket mee kuning
500g daging/tulang - rebus dan ambil airnya, daging dipotong nipis
Tauge - celur sebentar
Cili merah/hijau - hiris
Daun bawang/sup - hiris
Tauhu - goreng dan potong kecil
Bawang goreng
Limau nipis/kasturi


Bahan2 KUAH:

500g keledek - rebus dan kisar
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih  *
3 batang serai *
2cm halia *
2 cm lengkuas *
100g udang kering (saya campur dengan udang geragau) *
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar serbuk kari daging
Air rebusan tulang/daging secukupnya
Gula secukup rasa (saya tambah gula melaka/merah)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara2 membuat kuah:

1) Kisar bahan-bahan bertanda (*)
2) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar (*), cili kisar dan serbuk kari sehingga garing
3) Masukkan keledek kisar dan air rebusan tulang/daging
4) Perasakan dengan garam dan gula.
5) Biarkan hingga mendidih dan renih sebentar sehingga mencapai kepekatan yang diperlukan
6) Hidangkan bersama mee dan bahan2 hiasan di atas



P/S: Ini sebenarnya kejadian minggu lepas.. Dah lama tulis tapi bab2 posting ni meme slow sangat laa.. huhuhu!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...