Pages

July 29, 2016

KEK MARBLE SUSU 2

Dah lama akak teringinkan kek marble yang sedap.. Akhirnya terlaksana juga bila seru dah sampai.. hehe!


Walau hari ni agak sibuk dengan urusan rumahtangga, akak sempatkan juga baking dengan mengorbankan masa tidur petang. Hahaha.. jangan marah. Memang nikmat kalau dapat tidur di petang hari selepas perut kenyang. Cuma kenalah bangun sebelum Asar tiba. Akak selalu timing pukul 3-4pm. Kadang tu cuma 5-10 minit pun cukup kalau dapat tidur yang solid. Kadang tu pulak, baru nak melayang2 dah kena kejut dak Fawwaz... "emergency case" gitu..

 Resepi dah dari malam sebelum tu akak skodeng kat google. Mula ingat nak guna resipi Kak Azie (Azie Kitchen) tapi tak jadi bila terpandang yang ni. Kek marble susu yang sangat menggoda di blog Intai Dapur.

First attempt, akak rasa lain kali kena adjust suhu oven la kot. Tadi tu mungkin tak sesuai. Lagipun biasanya akak bakar kek guna suhu yang lebih rendah dari yg di resepi ni. Takpa.. asalkan kejadiannya sangat best! Kek gebu dan sedap sesangat. Akak dah makan suku bahagian la kot.. huuu. Ini pun duk terkenang2 je nak makan.. saborrr. Siap tulis ni kena lipat kain, pastu tidoq naa... Esok baru makan kek.. :P

Meh tengok resipinya..



RESIPI KEK MARBLE SUSU 
(Sumber Rujukan: Liza @ Intai Dapur)

Bahan2:

250g mentega - akak guna buttercup dalam bekas coklat tu ja..boleh juga guna majerin
200g gula kaster
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270g tepung superfine
1 camca teh baking powder
60 g susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar - akak guna creamer sejat
1 camca teh chocolate emulco - takde stok, akak guna creamer coklat saji tu..

Cara2:

1. Ayak tepung dan baking powder
2. Putar majerin, gula dan ovallette sehingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil memutar adunan.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik menggunakan spatula sahaja.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian ( atau ikut citarasa). Satu bahagian biarkan begitu sahaja tanpa pewarna. Satu bahagian lagi dicampur dengan serbuk koko, coklat emulco dan susu segar, sebatikan.
7.  Guna loyang 22cm/8 inci yang dilapik baking paper dan dilengser dengan minyak
8. Untuk kek bercorak belang harimau spt dalam gambar, sudukan 1 senduk adunan tanpa koko di tengah loyang, diikut adunan berkoko. Buat selang seli sehingga habis. Boleh juga buat corak tompok2 kemudian di lorek dengan lidi.. Ikut kreativiti ya dear.. ;)
9. Bakar guna suhu 160C-165C selama 45-60 minit atau sehingga tidak melekat bila dicucuk dengan tester. Jangkamasa masak adalah mengikut saiz loyang dan ketebalan kek.

Sebenarnya kejadiannya agak merekah sebab tertebal dan guna suhu tinggi.. tu la, sebab tak ikut suhu kebiasaan.. Apapun kejadian, rasa tetap sedap dan gebu..

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...