June 6, 2016

Agar-Agar Lumut Gula Melaka

Ini bukan untuk buka.. tapi kisah lepas. Yolah.. kalau ada lengkong aka agar2 ni waktu berbuka, memanglah nikmat kan..


Agar2 Lumut Gula Melaka

Bahan2:

1 peket agar2 tali (strips) dlm 18-20 gm
4 cawan air
2 cawan air gula melaka (200g gula melaka + 1/2 cwn gula pasir) cairkan bersama daun pandan *
100 ml santan kotak + 100 ml air (boleh adjust nak pekat lagi atau guna santan asli)
1 biji telur
Sedikit garam
* Jika nak warna yang lebih gelap, boleh tukar atau campur dengan gula merah 

Cara2:

Masak dulu air gula melaka/gerek/merah dengan gula pasir sehingga hancur dan tapis.
Rendam agar2 sebentar. 
Kemudian rebus agar2 dengan 4 cawan air sehingga mendidih. Kecilkan api.
Masukkan air gula dan kacau sebati. Boleh adjust nak manis macamana i.e tambah gula kalau kurang manis
Dalam mangkuk asing campurkan santan pekat dan telur bersama sedikit garam. Kocak2 sikit.
Tuang santan ke dalam agar2 dan kacau.
Besarkan sikit api dan biarkan mendidih (sambil mengacau) sehingga membentuk struktur macam lumut pada santan + telur tu.. ambil masa beberapa minit ya dan pastikan tak membuak2.
Tuang pada bekas yang telah dibasahkan dan sejukkan.
Masuk peti sejuk baru nyaman nak dimakan ya..



1 comment:

Anonymous said...

Sedap nya..boleh cuba ni...blog saya http://cararesepi.blogspot.my