Pages

June 6, 2016

Kek Marble Susu

Petang ni dalam melayan kerenah anak istimewa yg belajar puasa, sempat akak baking sebiji kek. Nak testing resipi yang duk viral ni.. Ingat nak buat mcm kuda belang, tapi rupanya takda stok emulco maupun color yg sesuai.. Nak letak serbuk koko, rasa takmau la pulak.. Jadinye buat lah color2 pink hijo..


Bagi akak OK la rasanya.. walau akak lebih suka rasa kek seumpama yang akak jumpa kat bungkusan berkat kenduri di kampung hari tu hahaha.. Sampai makcikku heran tengok akak makan..
"Tu kan kek biasa yang jual kat pasar tu..." katanya.  Tapi serious akak suka sebab manisnya biasa2..

Resipi asal datangnya dari FB Sheila Rusli.. yang sesekali akak tangkap gambar kek akak yg tak seberapa dengan resipi sesapa entah ada tertepek di situ.. hurmmm.


KEK MARBLE SUSU

Bahan2:

3 biji telur
1 cawan gula
1 cawan majerin
2 cawan tepung gandum *   }
1 sudu makan baking powder} ayak bersama
2 sudu besar
1 sk esen vanilla
* Jika guna tepung naik sendiri, tak perlu letak baking powder

Cara2:

1) Pukul gula dan majerin sehingga kembang (warna bertukar putih)
2) Masukkan telur satu persatu sambil memukul sehingga kembang
3) Masuk vanilla dan susu. Kacau sebati.
4) Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik
5) Bahagikan kepada beberapa bahagian ikut citarasa dan letak pewarna
6) Lengser loyang berukuran 8" dan alas dengan baking paper
7) Masukkan adunan secara selang seli sehingga habis
9) Bakar dengan suhu 160C (akak guna 165C) selama 45-60 minit atau sehingga masak. Nak tau masak, kek akan naik berperingkat dari tepi sehingga bahagian tengahnya, baru cucuk dengan tester.




No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...