May 19, 2016

Oven Alternatif & Carrot Cake

Alhamdulillah syukur...

Sejak minggu lepas, satu persatu ujian melanda.. Mula2 oven rosak. Ambil masa seminggu baru dapat repair.. Belum pun sempat repair, satu petang akak tengah baking guna kaedah alternatif, modem wifi lak kena sambar petir.. Ambil masa 4 hari nak tau punca sebenar. Petang tadi baru kru TM datang check dan beritau modem yang bermasalah. Harap power je ada tapi yg lain2 tak jalan.. Maka, akak pun bersegera dengan Fawwaz ke kedai komputer untuk beli modem baru. Sebab esok Jumaat kedai tutup dan kami semua dah kecacingan tanpa wifi di rumah.

Ada sehari tu akak yg sesekali pendek akal ni buka mobile data kat henpon.. sekejap2 pun untuk check whatsapp dan FB. Sekaliiii... nah kau!! Dapat notice Celcom, bill dah RM256... lalala dalam sehari tu. Nak sedih ka, nak nangis ka semua tak boleh.. Pasrah ja. Sambil dengar en abe kondem ke akak.. huwaaaaa. Bill akak dengan staff package sejak dulu kala biasanya tak sampai pun RM40 sebulan. Selalu RM20-30an je sebab jarang bercakap lama guna HP. Tak tahan telinga ni..

OK lahh... berbalik kepada tajuk oven di atas.. Sejak dapat idea bakar kek guna periuk besar, akak pun test la beberapa kali. Mula2 bakar brownies tu.. passed. Lepas tu bakar kek cheese.. Failed. Kali ketiga bakar KEK CARROT untuk cikgu2.. Passed! Alhamdulillah..

Hasilnya....

 

Kaedahnya...

Letak tungku...

Saya alas dengan 'benda' pengukus ni.. nak bagi stabil
  
Letakkan loyang di atas tungku dan tutup kuali tersebut.. Bakar dengan api kecil dan guna timing yang sama dengan sekiranya menggunakan oven.. Dapatlah hasil kek macam ni.

Testing bakar kek cawan carrot.. Masa 15-20 minit
So, no excuse..

Sebenarnya masa tengah sibuk dengan kek ni la hujan lebat turun menjelang senja, guruh dan kilat sabung menyabung.. Tetiba blackout sebab maxguard menendang sampai 2 kali.. Tinggal berdua je lak dengan Fawwaz. Rupanya modem pun shot sekali... Mati kutu mak.. Dengan nak layan keluh kesah anak lagi hihi... Allah bagi peringatan supaya hidup berpada2.. Jangan jadi hamba internet.. huhu!


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...