March 12, 2016

Brownies yang Mengiurkan

Bismillahirrohmanirrohim..

Terencat tidur ummi... baru je lelap seminit dua tatkala betul2 capai tahap lena, tetiba terkejut dengan suara Fawwaz memanggil namaku dari toilet.. Dupdap jantung rasanya. Mujo takda sakit jantung noh.. Alahai anak.. memang macam ni lah dia. Itu pasal lah mak ni tak boleh nak bambam macam dia.. ahahaha.

Terus buka balik laptop kat atas kepala ni. Tadi mula nak taip ngantuk benar rasa.. 

Hari ni sedari buka mata sampai ke tengahari tak duduk diam rasanya. Bermula dengan deko brownies, buat house chores, gosok baju yg tak habis2, buat cheesecake, layan anak makan, basuh dan kemas perkakasan.. ahh macam2 la. Nak sapu dan mop pun belum sempat la.. Ngantuk pulak.  

Cuti sekolah ni akak tak buka order pun. Ada order akak terpaksa tolak. Sebab kebanyakan tarikh yang diberi akak takda, nak cuti2 Malaysia. The only order yang akak ambil untuk hari ini dari jiran setaman tapi tak kenal la ..huhu. Untuk hantaran bertunang. Seronok akak buat brownies tu sebab dia dah setkan nak deko macamana. Memang mengiurkan.. Tapi takla terfikir nak buat untuk diri sendiri.. hihi.

Terima kasih Pn Rozana atas order. Terkejut tapi suka tengok bakal pengantin yang comel macam budak sekolah lagi.. dan memang pun masih muda. Semoga bahagia ya!! Aamiin.


Sebenarnya first time akak buat deko macam ni. Ada kitkat bites, marshmallows dan strawberries juga choc ganache. Selepas ni kalau ada yang mau senang akak nak buat anggarannya. Akak risau dengan keadaan panas di rumah sekarang yg kadang mencapai 38C di luar banyak bahan senang melt dan juga rosak. Lagi2 macam coklat tu kan..


Risaukan strawberry yang terpaksa dibeli awal, akak pun buat research sikit macamana penjagaannya. Maklum, selalu beli tu sekejap je lebam selepas dicuci. Kadang dahla terpaksa beli yang tak berapa fresh sebab takda pilihan.

Petuanya:

Rendam strawberries di dalam mangkuk berisi cuka + air (nisbah 1:4) selama lebih kurang 20 minit dan lap kering2. Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam fridge. Sebaiknya lapik dengan tisu atau kitchen towel. Pastikan juga tiada yang sudah lebam atau tak elok bercampur di situ kerana mudah jangkit pada yg lain.

Strawberry mudah serap air dan akan mudah lebam kerananya. Sebab tu kena lap kering2.

Sekian.. :)




No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...