September 7, 2015

Red Velvet Brownies


Sedappp!!

Nak pi KL jumpa kawan2.. Jenuh akak memikir kek berasas cheese apa yang sesuai nak dibawa menaiki k/terbang. Yang selalu dibuat tu jenis mudah lembik belaka cheese nya kalau dah tak sejuk. Tiba2 dapat idea nak buat brownies dengan topping cheese. Searching kat google ada banyak juga.. Tapi akak lebih tertarik nak buat red velvet. Lagi pun dah pernah buat suatu tahun dahulu ehehh..

Kali ni akak nak cuba resipi yang lain dari kebiasaan. Akak jumpa Azie Kitchen punya. Lately memang akak suka skodeng ke situ sebab akak suka penulisan dia yang berhemah, dengan bahasa yang tersusun takda pakai short form, etc.. Resipi2 pun best..

Inilah dia hasilnya... RED VELVET CHEESE BROWNIES. Tapi penampilan adalah akak ubah sikit sebab ada bahan yang perlu di nyahkan dari peti sejuk. Sebelum nyahkan bekasnya, kita ambil dulu isinya ya... gitulahh  :D



RED VELVET BROWNIES & CHEESE TOPPING
(Rujukan : Azie Kitchen)
Olah semula : Cik Siti

Bahan2:

2 1/2 cawan tepung kek * - lihat di bawah
1 sk garam halus
2 sb serbuk koko
1 1/2 cawan minyak sayur (sebaiknya guna minyak jagung, canola, yg seumpama)
1 cawan buttermilk ** - lihat nota di bawah
1 sb pewarna merah
1 sk vanilla extract
2 biji telur A
1 1/4 cawan gula kaster
1 sk baking soda
1 sk cuka

* Tepung kek - 2 sb tepung jagung + selebihnya tepung gandum di dalam 1 cawan
** Alternatif buttermilk - 1 cawan susu segar/full cream + 1 sb cuka. Sebatikan dan biarkan 10 - 15 minit dan campurkan dengan pewarna merah

Cara2:

1. Ayak tepung, garam dan serbuk koko
2. Pukul gula dengan minyak hingga sebati. Masuk telur dan pukul lagi.
3. Masukkan 1/2 tepung, putar dengan min speed.
4. Masukkan pula kesemua buttermilk dan putar. Ulang step (3).
5. Campur baking soda dgn cuka sambil mengacau dgn laju. Terus tuang ke adunan tepung dalam keadaan sedang berbuih.
6. Kaup balik adunan hingga kesemua bahan bersatu.
7. Masuk dalam loyang bersaiz 10" x 10".
8. Bakar dengan suhu 170C selama 50 minit atau hingga kek masak.
9. Sementara kek nak masak, sediakan ADUNAN CHEESE.
10. Bila kek masak, tekan sedikit atau sehingga samarata kek jika ia agak meninggi.
11. Terus tuang cheese. Ratakan.
12. Bakar semula selama 25 - 30 minit atau hingga masak.


CHEESE TOPPING

Bahan2:

350g cream cheese
1 cawan gula aising
1 biji telur A
1 sb jus lemon

Cara2:

Pukul cheese hingga kembang.
Masukkan gula aising diikuti telur dan jus lemon. Pukul sebati
Tuang ke atas brownies dan ikut step (11 - 12).
Bahagian permukaan atas boleh dihias mengikut citarasa

1 comment:

Anonymous said...

Sedappp Ti...

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...