Yang sebenarnya bukan cerita baru.. Dah makan tahun cucoq ni menjadi sebutan makcik2 ku.. tapi tak berapa ingat makannya. Sebab hat biasa coq udang tu yg lebih mendapat tempat.. Cuma seminggu ni tekak rasa teringin pulak. Mungkin masa musim raya haritu tak puas makan kott.. iyalah, dah jemu ngan rendang sekali hidang cucoq nasi utk breakfast memang laku laa..
Dua hari berturut-turun akak blend nasi. Yang kelmarin buat yang macam selalu orang buat. Letak bawang dan bilis.. kemudian tambah ngan hirisan cili kasi pedas sket. Yang semalam pula akak buat jadi lemak manis.
Walau dah lama dipopularkan, masih ada kawan2 yang hairan dengan wujudnya cucur nasi. Hehe.. sapa juga yang kreatif mencipta ya. Tapi kejadiannya memang lembut di dalam. Mungkin fungsi nasi tu macam ragi kot.. (akak katalah..heee).
CUCUR NASI LEMAK MANIS
Bahan2 (anggaran 2-3 orang makan) :
1/2 cawan nasi
1/4 cawan kelapa parut
2 sudu gula
Sedikit garam
3/4 cawan tepung gandum
Air secukupnya
Cara2:
1. Masukkan nasi, kelapa, gula dan garam ke dalam blender. Tuang air cukup2 untuk nasi boleh dikisar atau separas dengan nasi. Blend sampai halus.
2. Tuang ke dalam bekas.
3. Masukkan tepung dan kacau sebati. Kalau adunan lembik, tambah lagi tepung sebab adunan sebaiknya pekat supaya jadi bulat/gelembung.
4. Goreng macam biasa sehingga kekuningan.
CUCUR NASI LEMAK MASIN
Bahan2 (anggaran 2-3 orang makan) :
1/2 cawan nasi
1/2 labu bawang besar
Sejemput bilis
Garam secukup rasa
3/4 cawan tepung gandum
Cili hijau/merah dihiris halus
Daun bawang/kucai dihiris halus
Air secukupnya
Cara2:
1. Masukkan nasi, bawang, bilis dan garam ke dalam blender. Tuang air cukup2 untuk nasi boleh dikisar atau separas dengan nasi. Blend sampai halus.
2. Tuang ke dalam bekas.
3. Masukkan tepung dan kacau sebati. Kalau adunan lembik, tambah lagi tepung sebab adunan sebaiknya pekat supaya jadi bulat/gelembung.
4. Goreng macam biasa sehingga kekuningan.
Nak lagi sedap makan secara jemaah di luar rumah sambil menghirup kopi dan menikmati angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa.. hihihi
No comments:
Post a Comment