April 17, 2015

Daging Goreng Kunyit dengan Kacang Panjang

Assalamualakum.. dan salam Jumaat nan barokah! Innahu sobahul jameel..

Tapi sebenornya menjelang tengahari ni mendung sudah berarak. Alhamdulillah.. suka akak kalau hujan petang ni. Biar sejuk sikit bumi Jitra. Kami dah berbulan2 fanas di sini.. Namun ingatlah, panas ke hujan ke semua rezeki Allah. Jangan nak merungut.. ingat tu! Bila rasa panas tu, ingatan akak akan terus pulang ke Bahrain di musim panas yang kadang hampir mencecah 50C. Memang negara tu banyak mengajar akak erti bersyukur dan redha.. dan tak mungkin dilupakan kenangan dan saat2 merantau di sana.

Dah sungguh lama akak tak tulis resipi. Tengahari ni akak sangat free walau ada dua bekas kentang yang belum pun disagat untuk digoreng petang ni. Jadi akak nak share resipi simple yang semua orang lebih pandai buat dari akak la rasanya.. Akak je jarang masak lauk2 macam ni. Akak biasa masak kat kedai Tok Keramat atau warung tak bernama kat taman ni... hehehh! Resipi ni akak main agak2 je sebenarnya.. dan campak2.

Lauk ni En Abe yang request beberapa hari lepas. Akak tengok sungguh berselera dia makan. Ditambah dengan ulam-ulaman dan sambal belacan. Alhamdulillah... Akak sendiri menahan diri dari makan daging byk2.. Masa tu akak makan nasi kerabu sdn bhd juga.. :D



DAGING GORENG KUNYIT

Daging secukupnya (anggaran semangkuk lauk) - kalau daging batang pinang lagi sonang!
1 - 2 ulas bawang putih - tumbuk
1 labu bawang besar - mayang
Sedikit kunyit
Kacang panjang - potong 1 inci
1-2 biji cili merah - potong ikut citarasa
1 sudu besar sos tiram (opt)
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Lada sulah (akak guna ajishio)
Sedikit minyak masak

Cara2:

1. Daging dipotong nipis dan bersihkan. Perap dengan bawang putih tumbuk, garam dan kunyit dalam 30 minit ke 1 jam (akak perap sepagian).
2. Panaskan minyak dan goreng daging yang telah diperap sampai kering air daging. Kalau belum lembut, tambah air sedikit, tutup kuali dan masak/rebus sehingga lembut. Biasanya kalau daging batang pinang tak mengambil masa yang lama.
3. Taburkan bawang besar dan cili diikuti sos tiram (jgn banyak takut termasin sebab dah letak garam). Boleh juga masukkan kacang sekali jika suka sayur yang lembut, gula dan lada sulah.
4. Kacau dan tutup sebentar sehingga bawang layu dan daging secukup rasa. Matikan api dan hidang.



All time favourite akak... nom nom!!

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...