Pages

April 26, 2015

Kisah Malam ni..

Assalamualaikum..

Bersiaran kembali akak malam ni.. Sambil melayan mata yang dah nak mengantuk sementelah akak mula mengetik keyboard nih.. Rasanya akak ni dah terkena sumpahan laa hihi.. Pegang je laptop, tak dia mati mengejut, mata akak yg terus mengantuk. Kat rumah ni ada 2 laptop.. Tapi 2-2 walau kategori belum nak obsolete dah kuat meragam masing2. Yang akak punya ni walau bateri kata masih 90% memang takleh percaya... tak lama kong la tuh..

Sebenarnya petua nak gadjet termasuk laptop tahan lama, jangan duk charging lama2. Full je terus cabut plug atau the otherwise cabut bateri dan on plug. Kebelakangan ni akak selalu lupa.. kadang seharian akak lupa cabut. Terutama bila Fawwaz duk mengadap tu je dan akak ada projek di dapur.


Sebelum nak tido, akak nak hapdet aktiviti sikit.. Baru tak sat duk packing 6 kilo SAMBAL GORENG.. Kadang terlajak laris, kadang tak cukup pelaris ehehhh... Minggu semalam ni akak banyak juga rehat menggoreng. Terrrlalu packed dengan aktiviti rumahtangga, my no 1 priority. Asyik berlegar2 di dapur je.. lepas tu appointment Fawwaz ada 2 hari.. Hujan dah selalu ni pulak tiap malam ada serangga pelbagai jenis tumpang lampu.. Jadi tak boleh cilok tak menyapu. Habis menyapu, nak sidai kain, buat tu buat ni, tgk jam dah kena keluar ambil anak.


Gitulah kan.. koje surirumah. Bukan senang nak jadi isteri solehah dan ibu mithali. Tambah hujung2 nak semuanya perfect.. Apapun, kena ikhlas dan niat baik2 supaya tak muflis pahala.. hehe! Bila dah seharian mengurus rumahtangga, memang dah takda tenaga nak buat yang lain. Temanlah abe sembang kat luar rumah sambil minum petang. Dia pun suka sebenornya tengok kita layan dia mencangkul2 tanah tu walau kita ni sambil berwhatsapp.. Kan lebih afdal gembirakan suami.. tetttt. Signal muktamad.


Bila dapat order sedepuk, tengok stok tempe tak cukup. Dah lama tak order sebab takut tak sempat nak buat nanti rosak pula. Bila terdesak, cari2 kat kedai dan pasar tani, langsung tak jumpa.. Order kat supplier pun tak dapat seperti waktu dijangka.. Sampai begitu sekali kan bila dah takdirnya TAKDA. Mungkin kena berbalik kepada priority tadi.. Family first! Ohhh... dah lama tak ajar anak matematik, menulis, main2, bla bla... Sibuk sangat nak bisnes huhu.

ANAK AUTISTIK SAYA



Kisah selingan... Tadi petang akak rasa nak nangis bila buat soalan matematik simple.. tambah2 je yg dulu Fawwaz dah mahir, tiba2 dia tak tau jawab. Nak tulis no 7 pun dia tak tau.. tercari2 contoh.. ditulisnya 16 la, ntah apa lagi.. Mula akak marah dia, sebab dasar cikgu cap singa.. Lama2 akak bangun pergi mandi dan fikir mak la yang salah sebab dah lama terabai kat pelajaran anak ni. Dia dahlah anak istimewa.. lambat pickup, cepat lupa.. Tapi rupanya bila selesai mandi, dia dah dapat jawab semua betul. Back in track.. Alhamdulillah.. terus cikgu ummi bagi 4 stars as requested.

Sebenarnya dah banyak juga achievement dia sebagai autistic child. Small achievement pun OK la.. Slow but steady. Tiap malam mak jadi ustajah.. baca Iqra' dah sampai tahap 4 walau terkial2 nak sebut. Takpalah takda lagu, janji kenal huruf dan sebutan. Dah hujung2 ni memang semakin mencabar.. Hafazannya pulak dah mula Surah Maun. Solat belum nak ikut pergerakan betul2 tapi tau step dan bacaan. Ustajah stress kan pada bacaan dan rukun dulu. Masih terkial2 nak hafal tasyahud akhir tapi progress sangat baik. Wudu' pun tau step tapi paksa juga umi buatkan semua. Dia sibuk nak lap mata je.. tak nampak! Tak nampak!! Sudah pandai mengeja, membaca atau membunyikan ayat2 pendek dah mudah. Kalau dalam kereta, permainan kami ialah mengeja. Apa yang nampak di depan mata, kena eja. Mengeja memang dah tak digunapakai pada kanak2 tipikal rasanya.. Tapi akak guna juga sebab lebih mudah untuk dia..

Macam2 jenis stars ada.. star gajah pun hade! hehe

Itulah serba sedikit... Rupanya masa berlalu pantas melangkaui waktu tidurku.. heee. Alhamdulillah... gud nite everybody. Sleep tight.. dont let the bugs bite you... hehehh


Chewy Goey Brownies.... 
yg sering ditempah oleh customer merangkan teman yang tabah, Fizah dan kawan2 serta keluarga (TQVM ya..). 
Hat ni je akak masih boleh open for order... ;)



No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...