Pages

October 27, 2014

Mengidam Macaron


Setelah mengidam akannya semenjak dua menjak ni, semalam akak buat juga macaron ni.. First and last buat pada tahun 2011.. Lepas tu merajuk sebab tak menjadi sangat.. campur tak ghajin lagi kann.. Tapi minggu lepas ni beria-ia benar nak buat. Agaknya perasaan sejak beli di Zoo Negara hari tu... Masa tu Fawwaz yang minta kat luar tempat panda tu. Ada 2 perisa coklat dan green tea. Akak beli 2 biji yg saiznya besarla juga (agak-agak 4.5 cm kot..) dengan harga RM4.50 sebiji. Dua jadi RM9.. Hahaha.. selalunya aku kedekut bab2 beli kuih mahal ni. Kalau akak yg jual takpe.. lalala!


Sedap pulak ye macaron tu. Sebab air tangan orang kot.. Tu yang terus ghase nak buat jugak. Tapi yg sebenornya, akak tak tahan akan kemanisan kukis orang putih ni. Kuih muih depa sokmo manis kan.. Orang kampung akak kata manih melenceh! Antaranya kek red velvet, pavlova.. Apa2 pun, percubaan kedua ni kira sedang2 je hasilnya.Taklah ditahap expectation akak sendiri.. Kaki atau skirtnya tak keluar cantik. Agaknya pasal serbuk almond tu pun lama punya. Terjumpa kat fridge. Sebelum buat bakar kejap dan keringkan juga kat bawah sinaran mentari... Selalu buatkan kek ber'almond' untuk orang, akak beli fresh from bakery shop. Tak perlu buat semua tu.

And talking about almond, sebenarnya dalam beberapa bulan ni harganya melonjak naik. Mulanya akak tak sedar.. tapi sejak aktif buat kek opera semula, baru perasan kenaikan harga yang banyak. Termasuk kekacang yang lain.

Gambar permulaan dan kesudahan cerita..


 Takde resipi di sini.. Adik2, puan2 boleh search je kat internet.. Macam akak ni, guna resipi Pn Azlita (blog masam manis). Siap ada step by step.. dan ramai lagi tukang macarons yang share cara dan tips membuat macaron. Ada banyak pantang larang membuatnya.. u follow je.. hehe!


No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...