August 30, 2014

Durian Crepe & Kek Sarang Semut

Ni kira badi bingka ubi semalam belum abis.. huhuhu. Kali ni kena bertapa berjam2 juga depan oven.. Ke, oven ni dah mula tak friendly.. ayo tatayok!

Alhamdulillah.. rejeki hari ini ialah dapat menyiapkan tempahan seorang customer baru di Jitra ni juga. Yang sedang menunggu hari nak bersalin. Bila suami tanyakan pasal kek sarang semut, walau akak ni baru testing skill selepas bertahun tak buat, akak terima juga order tu. Best kan perasaan mengidam ni kalau dapat apa yang kita nak. Tapi akak tak merasa sangat perasaan tu. Sebab mengandung cuma sekali.. lepas tu brutal, tak berapa mengidam. Melainkan nak makan seskrim sundae McD dan selalu minum ABC bila keluar lunch. Mujur masa tu belum boikot McD... hehehe. Buktinya, bantal shrek tu masih ada kat kereta sampai la ni.. dah lebih 7 tahun tu.

En Suami orderkan durian crepe juga. Pun ada juga kisah nak dapatkan durian ni.. maklum dah tak berapa musim macam bulan lepas. Hehehe.. tapi kisah taklah sadis. Cuma akak kena jadi tiang bendera kejap kat gerai yang baru nak buka di hujung petang tu.. :D



Kek sarang semut ni bagi akak tak tahap cantik.. Minta maafla tuan/puan customer yang dikasihi. Moga2 bila dipotong, adalah ruang untuk semut2 bersarang ye... eh! hahahaha...  1st round akak tunggu berjam2 dari memerap sampai membakar selama hampir 2 jam tapi tak kering2.. huhu. Lepas tak puas hati, akak buat yg baru.. pun kena bertapa depan oven. Mmm.. must find solution nak kurangkan waktu melepak depan oven tu... Sebab rasa dulu, taklah sebegitu rumit..

TERIMA KASIH ditujukan buat customer tadi En Anizan dan isteri. Moga dipermudahkan urusan melahirkan nanti ye... :)


******************

Gambar di bawah adalah kerajinan akak hari ni untuk sarapan pagi. Walau abe takde, akak buat juga. Lagipun akak meme lebih rajin bila suami takde ni hehehe. Nasi impit versi sendiri bikin & bungkus dan kuah kacang. Rendang hitam ayam akak order je dari freezer ajaib akak tu. Macam2 benda frozen (homemade) ada. Tu yang akak rasa nak berpatah balik buat bisnes frozen.. Duk terbayang2 nak cari mesin uli baru..


Rebus nasi impit segera ni sambil buat durian crepe.. Sbb akak keciwa bila beli yg segera jenama N atau A tu, kerasle nasi dia.. buat sendiri lebih lembut dan sedap. Sapa lagi nak puji kalau bukan sendri..

No comments:

Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...